ЕС дава на Гърция 30 млн. евро, с Македония "увеличава комуникацията"

ЕС дава на Гърция 30 млн. евро, с Македония "увеличава комуникацията"
A A+ A++ A



Досега Гърция е получила 30 млн. евро за справяне с бежанската криза, а с Македония ЕС „се стреми да подобри комуникацията”. На фона на постоянното прехвърляне на мигранти на македонската граница и хаоса, който Скопие се опитва да смекчи с приема само на имигранти от Сирия, Ирак и Афганистан, говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че „Комисията е договорила система за комуникация със застрашените страни”.

„Трябваше да организираме лидерска среща, за да заставим хората да говорят за това. Ние създадохме мрежа от контакти, за да има комуникация”, заяви Схинас.

Говорителката на ЕК за мигрантските въпроси Наташа Бърт потвърди, че ЕС планира да засили наблюдението на гръцко-македонската граница, може би с посредничеството на европейската гранична служба „Фронтекс”. Тя подчерта, че вчера Комисията е разговаряла с двете страни чрез видеоконферентна връзка. Бърт още веднъж заяви, че за Брюксел е най-важно страните да разговарят помежду си, а ролята на ЕК тук е да посредничи. „Поискахме всички страни да продължат диалога и да се опитат да намерят общо решение за справяне с тази ситуация”, каза тя.

За това дали ще се пропускат чакащите по границите или те ще остават в центрове и лагери, въпреки че страните няма да приемат икономически имигранти, Бърт посочи, че лидерите са се „споразумели да забавят потока от бежанци и да увеличат хуманитарните помощи”.

„Всяка от страните, които са въвлечени в кризата, се ангажира да увеличи своя капацитет за приемане и да посреща хората в адекватни условия. Според международното право, въпреки европейското право, една държава не може да спира лица, които идват, ако те са търсещи убежище, но ако някой дойде на границата и страната не го иска, то е право на тази страна да откаже влизане”, добавя Бърт.

#мигрантска криза #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници