Кремъл: Русия не заплашва с военен отговор, но последствията за Турция са неизбежни

Кремъл: Русия не заплашва с военен отговор, но последствията за Турция са неизбежни
A A+ A++ A


„Кремъл не заплашва с военен отговор на нападението на Су-24, но последствията ще са неизбежни”, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Руският бомбардировач е летял в сирийско небе, а Турция не е предоставила доказателство за обратното", допълни Песков.

На въпрос дали Анкара е предоставила официално потвърждение за това, че руският Су-24 е нарушил въздушното пространство на Турция, той обясни, че Русия първо ще се заеме с показанията на руските военни специалисти, които имат всички параметри на полета. Песков подчерта, че тези данни показват, че руският боен самолет е бил свален над сирийска територия, а Турция не е предоставила доказателства за обратното.

Междувременно посланиците на страните от НАТО се събраха в Брюксел заради случилото се с руския самолет.

Очаква се турският посланик в НАТО  Мехмед Фатих Чейлан да запознае колегите си с детайлите и обстоятелствата около свалянето на руския самолет от армията на Турция и мотивите за него.

По-рано Министерството на отбраната на Русия обяви, че приема атаката над руския военен самолет Су-24 като „неприятелски акт”.

„Смятаме, че действията на турските ВВС са неприятелски акт”, обявиха от Министерството на отбраната, като обясниха, че опитите на Русия за сътрудничество с турската страна по „горещите точки” се оказали неуспешни.

Според френския евродепутат Жан-Люк Меланшон Турция извършва провокации. „Турското правителство играе наистина мръсна игра”, написа в интернет френският политик. „Какво е направил руският самолет на Турция? Извършвал е операция срещу „Ислямска държава”. Каква заплаха представлява това за Турция?”, пита евродепутатът на сайта си.

По думите му това е провокация от страна на Турция, с цел да разбие формираната международна коалиция срещу „Ислямска държава”.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък написа в социалната мрежа "Туитър", че в този опасен момент, след свалянето на руски самолет, всички трябва  да запазят хладнокръвие.

След заседанието на посланиците генералният секретар Столтенберг отново ще направи изявление за медиите, като, по информация на БНР, тонът в комюникето ще бъде смекчен с призив за успокояване на напрежението.

#свален руски самолет #среща на НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите