Първи сигнали за смекчаване на напрежението между Москва и Анкара?

Първи сигнали за смекчаване на напрежението между Москва и Анкара?
Москва и Анкара едва ли ще възстановят предишните си добри икономически и политически връзки, но е важно поне да намалят напрежението помежду си
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но не може да „замълчи”, когато граничната й сигурност е застрашена. Изказването на Ердоган идва в сложна обстановка, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия вчера.

„Нямаме намерение да ескалираме напрежението заради инцидента. Просто защитаваме нашата сигурност и правата на нашите братя,” заяви Ердоган в телевизионно обръщение, цитиран от АФП. Турция предупреди в дните преди свалянето на руския бомбардировач, че ще защитава малцинството туркмени сирийци, които опонират на режима на Башар Асад и биват бомбардирани от руски самолети.

 По-рано днес пък турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че неговото правителство не иска да подклажда напрежението с „нашия приятел“ Русия. Изказването му идва само ден след като турски изтребител свали руски боен самолет, за който Анкара заяви, че е навлязъл в нейното въздушно пространство.

„Ние нямаме намерение да обтягаме (отношенията) с Руската федерация“, каза Давутоглу като допълни, че Москва е „приятел и наш съсед“ на Турция.

Руският посланик във Франция Александър Орлов междувременно даде сигнал за възможно спадане на международното напрежение, след като заяви, че Турция е „добре дошла” в голяма военна коалиция срещу „Ислямска държава”, водена от Русия.

Вчера партньорите на Турция в НАТО също призоваха двете страни да обсъдят инцидента и да не допускат ескалация на напрежението помежду си.

Руският президент Владимир Путин вчера заяви, че инцидентът може да има „трагични последствия” за отношенията между двете страни. Външният министър на Кремъл Сергей Лавров отмени визитата си в Турция, която трябваше да се проведе днес и да включва обсъждане на проблема със туркмените сирийци, бомбардирани от Русия.

Според военните на южната ни съседка, самолетът Су-24 е навлязъл в турска територия и е бил предупреден многократно, преди два изтребителя F-16 да го свалят.

По-късно руски хеликоптер, който участваше в операция по спасяването на двамата катапултирали от бомбардировача пилоти, беше свален с противотанков снаряд от сирийски бунтовници.

Междувременно Ройтерс съобщи, че според САЩ сваленият от Турция руски изтребител е бил ударен във въздушното пространство на Сирия след кратко навлизане в турското въздушно пространство. Агенцията се позовава на информация от американски служител. Според служителя, пожелал анонимност, това становище се основава на засичане на топлинната следа на изтребителя.

Още вчера руското военно министерство съобщи, че прекратява военните си контакти с Турция и обяви, че изпраща в Средиземно море крайцер с противоракетна система, който ще унищожава „всички цели, представляващи потенциална заплаха“ за руските сили в Сирия.

Анкара и Москва се намират от двете страни на сирийския конфликт. Докато Турция категорично е против управлението на президента Башар Асад, Русия подкрепя властта му. В края на септември страната започна въздушна кампания в Сирия, която според Москва е насочена срещу „Ислямска държава“, но според Запада нейна цел са силите срещу Асад.

От друга страна пък Турция се свързва с покровителство над сирийската опозиция и връзки с Ислямска държава, като още преди месец беше съобщено, че голямата част от износа на петрол, реализиран от джихадистката групировка, се отправя към турския пазар.

#свален руски самолет #напрежение между Русия и Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници