Експерт: Малко вероятно е газовата криза от 2009 година да се повтори

Експерт: Малко вероятно е газовата криза от 2009 година да се повтори
A A+ A++ A

Малко вероятно е газовата криза от 2009 година да се повтори по същия начин в настоящия момент, каза пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум.

След като Русия спря газа към Украйна преди 6 години имаше преговори между ЕС, Русия и Украйна и Киев пое сериозни ангажименти към Европа в това число и България за гарантиране на транзита на руски природен газ. Може да има кратки смущения като временно намаляване на налягането, но трайно прекратяване на газа е малко вероятно.

Но въпреки газовата кризата от 2009 година и обявените цели в енергийни стратегии, до настоящия момент няма нищо изградено или от това, което се изгражда, България има много малко полза. В случая става дума за пренебрегване на националните интереси в името на геополитически интереси, отбеляза експертът. Ние сме поставени в една ситуация с вероятност за влошаване на доставките на газ.

България е поставена пред перспективата да плаща капацитет, който може и да не използва в пълния обем, смята Христо Казанджиев за междусистемната връзка. Според него България систематично отказва да създаде една интегрирана стратегия по завършване на енергийната си свързаност със съседните ѝ страни. Всичко се прави на парче.

Създалото се напрежението между Русия и Турция след свалянето на руския боен самолет от страна на Анкара няма да повлияе на енергийните проекти между двете страни, категоричен е Казанджиев.

Русия би ограничила вноса на турска продукция и по този начин ще създаде проблеми в турската икономика, защото един от големите потребители на нейната продукция е Москва. Но е малко вероятно да има тежки и дългосрочни последствия в енергийната сфера.

#Христо Казанджиев #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници