Георги Ганев: Държавата източва Сребърния фонд с нищожни лихви

Георги Ганев: Държавата източва Сребърния фонд с нищожни лихви
БНБ реализира една нелоша доходност от Сребърния фонд, но вместо да капитализира фонда, тя отива текущо в държавния бюджет под формата на преведена от БНБ печалба, обясни Георги Ганев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на финансите източва Сребърния фонд, като го държи на разплащателни сметки при близо нулеви лихви, смята икономистът Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

„От друга страна, с тези пари БНБ реализира една нелоша доходност и тази доходност, вместо да капитализира фонда, отива текущо в държавния бюджет под формата на преведена от БНБ печалба“, обясни Георги Ганев, цитиран от „Фокус“.

По думите му по този начин държавата източва фонда, откакто е създаден, и му пречи да расте и да трупа средства за българските пенсионери.

Икономистът определи като неподходяща идеята да се финансира плащането на дълг през януари 2013 г. с пари от Сребърния фонд.

„Единствените участници, които печелят от това, са финансовият министър Симеон Дянков и бюрократите от Министерството на финансите, чийто живот става по-лесен и по-комфортен за сметка на бъдещето на фонда, защото тази идея унищожава същността и смисъла на Сребърния фонд“, допълни Георги Ганев.

Според него Сребърният фонд не трябва да стои в България.

„В никакъв случай той не може да разчита на приходите на българската държава, защото на това разчита първият стълб. Идеята българският държавен дълг да се финансира с пари от този фонд обезсмисля неговото съществуване, по-добре да го няма и да сме честни политически“, смята Георги Ганев.

Икономистът е на мнение, че дебатът е за съществуването на Сребърен фонд, а не дали парите в него могат да се влагат.

„Ако се реши парите от Сребърния фонд да се дават на българската държава под формата на заем, независимо колко специален заем е това, решението означава да няма Сребърен фонд. Аз смятам, че е по-добра идеята да има фонд, но отношението към него трябва да е много честно“, заяви Георги Ганев.

По думите му всяко отлагане на емисия на външните пазари най-вероятно ще навреди и трябва да се действа бързо.

Той обаче определи като „политически най-трудно и скъпо“ да се разчита на свиването на разходи и трупането на излишък за плащането на дълга през януари.

„За първите три месеца на тази година са емитирани с 350 млн. лв. повече книжа на вътрешния пазар, отколкото първите три месеца на миналата година. Емисиите са изключително успешни, нещата се разстроиха малко, когато хората чуха, че ще се случва нещо с фонда“, отбеляза Георги Ганев.

#Георги Ганев #Център за либерални стратегии #Сребърен фонд #външен дълг #България #Министерство на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници