Фондът „Отворено общество“ нежелан в Русия

Фондът „Отворено общество“  нежелан в Русия
A A+ A++ A

Фондът „Отворено общество“ (Фондът на Сорос) бе признат за нежелан на руска територия. Решението е на Генералната прокуратурата на Русия е взето след обръщение на Съвета на федерацията (горната камара на федералния парламент) за проверка на организациите, включени в т.нар. Списък на нежелателни в страната чуждестранни организации. Това съобщи говорителката на прокуратурата Марина Гридньова, като уточни, че то касае и  още една организация - фонда „Съдействие“.

В обръщението на Съвета на федерацията са включени общо 12 фонда и неправителствени организации, включително Националният фон за демокрация, Международният републикански институт, Националният демократичен институт по международните въпроси, Фондът Макарти, фондът „Фрийдъм хауз“, Световният украински конгрес, Кримската мисия за правата на човека и други.

Те обаче не са включени в „черния списък“ на нежелателните организации, макар че Съветът на федерацията призова да се направи проверка на някои от тях.

При юни Русия прие закон, който обявява за нежелателни в страната чуждестранни и международни правителствени организации, ако те представляват заплаха за конституционния строй, отбранителната способност или сигурността на държавата

#Отворено общество #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници