Точната цена на винетките е 145 лв., каза Лиляна Павлова

Точната цена на винетките е 145 лв., каза Лиляна Павлова
A A+ A++ A

Реалната цена на винетките е 145 лв., каза регионалният министър Лиляна Паврова пред БНТ в отговор на продължаващите протести в страната срещу обявеното поскъпване. Цената на винетката трябва да нарасне, за да има минимум 600 млн. приходи, посочи тя.

97 лв. за годишна винетка, разделено на 12 месеца в годината излиза по 8 лева на месец, което не е много, отбеляза министърът. "Всеки собственик на автомобил сипва гориво, сменя масло. 8 лв. едва ли биха променили бюджета при използването на тази кола. Ако имаш кола и искаш да я караш, има разходи”, добави тя.

Пътният данък, който се плаща в общината, се инвестира в общината, а не в републиканската пътна мрежа, поясни Павлова.

Според нея се спекулира с данните за регулацията в другите държави. „Там не са безплатни винетките, тъй като всяка кола, която пътува по републиканските пътища плаща общо 350 евро пътен данък именно за тези пътища. У нас от 2004 г. е казано, че отпада пътният данък и остават пътни винетки", посочи Павлова. 

Ние имаме 20 хил. км общински пътища, за които не събираме такси, подчерта тя като добави, че 190 хиляди водачи получават безплатни винетки заради инвалидност.

Инвестициите в строителство и рехабилитация на пътища от 2009 г. до сега са над 3 млрд. лв.. Едва 1.5 млрд. лв. са от европейската солидарност, другите 1.5 млрд. лв. са от републиканския бюджет, обясни регионалният министър.

#винетки #данък #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници