Ерменков пророкува при лош сценарий токът да поскъпне до 35%

Ерменков пророкува при лош сценарий токът да поскъпне до 35%
A A+ A++ A

В добрия сценарий цената на тока може да скочи с 15 процента, а в лошия – с до 30-35 процента. Това пророкува пред бТВ депутатът от БСП и енергиен експерт Таско Ерменков.

Според него ако либерализацията на пазара се прави „умно и постепенно” подобен голям скок няма да има. „Ако въведат малко по-плавен период на въвеждане на борсовите цени с по-дългосрочен хоризонт, скокът няма да бъде толкова голям”, допълни Ерменков.

„Цената на тока не може да бъде цената на уискито и потребителят да избира дали да си го купи или не”, коментира депутатът.

ПХо темата "газова криза" мнението на Ерменков е, че това е възможно, ако Украйна спре да изпълнява задълженията си на транзитираща страна и реши да се възползва от количествата газ за собствени нужди.

„Радвам се, че премиерът Борисов ме е слушал по телевизията, но щеше да е още по-радостно ако ме беше чул”, каза Ерменков. Според него премиерът трябва да помисли за изграждането и на газови магистрали, а не само на автомобилни.

„Време е той да постави още веднъж въпроса за газовия хъб, който да бъде основата на един допълнителен източник и трасе на газ за Европа”, допълни още Ерменков. Според него „Южен поток” може да бъде възроден, но не и със същия обем, какъвто беше първоначално.

„Аз съм убеден, че този поток трябва да бъде построен”, каза още Таско Ерменков.

#Таско Ерменков #либерализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници