Първанов: Ще обмислим участието си в управленската коалиция

Първанов: Ще обмислим участието си в управленската коалиция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Не смятаме да играем ролята на петото колело в тази четворна коалиция. Нашата подкрепа за бюджета за следващата година се основава на желанието ни да се запази стабилността на управлението, но при липса на сериозен диалог между коалиционните партньори усещаме едно високомерие от страна на партията мандатоносител ГЕРБ.''

Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по време на брифинг в парламента, посветен на темите около Бюджет 2016, предаде БГНЕС.

''Силният резултат на ГЕРБ на местните избори им е повишил прекомерно самочувствието,'' добави Първанов.

''Други партии в коалицията се слушат повече, макар че те да не се вписват в общата управленска политика. На тях се правят коледни подаръци,'' добави той.

''Няма по-важен проблем от борбата с безработица и намирането на трайно решение. Както и демографският проблем. Вчера в едно издание гледам поздравление за дядо на три внучета, но какво се оказа - едното е родена в Милано, другото - в Париж, третото - в Ню Йорк. Нямаме социална политика, с която да задържим младите хора в България. За съжаление, не се случи да се заделят повече пари в бюджета за това - искахме средства, които не се отпускат,'' обяви Първанов.

''Но очевидно някой не иска да има повече в правителството социален коректив, категоричен бе той. Тези неща ни карат да се замислим за в бъдеще за ролята ни и мястото ни в коалицията, ще осмислим партньорското споразумение,'' посочи Първанов.

''Министърът на правосъдието Христо Иванов е основната пречка да се случи съдебната реформа,'' смята Първанов.

''Не знам къде видяхте затоплени отношения с ДПС- това, че има някъде съвпадане на позиции, то е за бюджета,'' отговори той на друг въпрос. ''ДПС не може да бъде универсален виновник за всичко, което се случва в държавата при положение, че не е във властта.''

Първанов добави, че от РБ за завладели повече позиции и не бива да се прехвърля отговорност на чужди плещи.

''ДПС има динамични позиции и в повечето случаи те съвпадат с тези на ГЕРБ, но в това няма никаква драма,'' отсече той.

''АБВ няма да подкрепи актуализацията на бюджета за 2015 г. в частта, в която се увеличават разходите за министерствата,'' посочи депутатът Кирил Цочев.

''Един от мотивите е отсъствието в нея на повече средства, примерно към 350 хил. лв., за всички общини, особено за онези от тях, в които безработицата е към 40%,'' потвърди и Румен Петков. ''Служителите на сигурността трябва да си дадат сметка какво е отношението към тях на отделните политически партии. „Яневагейт” е скандал, използван в една или друга посока. Не бива да се говори без да се направят институционални проверки и ако някой твърди нещо, нека го докаже пред обществото.''



#Георги Първанов #АБВ #коалиция #управление #ГЕРБ #Румен Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите