В парламента заседават извънредно за спорните текстове за онлайн застраховането

В парламента заседават извънредно за спорните текстове за онлайн застраховането
A A+ A++ A

Комисията по икономическа политика на парламента ще заседава извънредно по спорните текстове в новия проект на Кодекса за застраховането.

Неизяснени остават въпросите, които засягат онлайн застраховането и необходимостта от стикер, който да доказва наличието на "Гражданската отговорност" на автомобилите.

Повече от месец застрахователи, неправителствени организации и юристи настояват в новия кодекс да бъде разрешено електронното сключване на застраховки, което ще намали разходите за тях. Тук започват споровете - да се удостоверява или не с електронен подпис договорът, или със стикера на предното стъкло при гражданската отговорност.

Финансистът Борислав Богоев увери, че електронния запис в Централния депозитар за електронните ценни книжа е меродавен и служи за доказателство, че там имате ценна книга.

Заместник-председателят на застрахователния надзор в Комисията за финансов надзор Ралица Агайн възрази, че при обаждане по телефона, когато няма електронни подписи, а впоследствие при спор, ще е невъзможно за потребителя да докаже съществуването на договора.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че само електронен подпис, за мен поне, е ограничаващо условие. "Ще дадем възможност, при конкуренция и сключване на договори онлайн, цената на тази гражданска отговорност да падне с 20 - 30 - 40 лева", напомни Добрев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници