Ходорковски с ново обвинение, обявен е за издирване в Русия

Ходорковски с ново обвинение, обявен е за издирване в Русия
A A+ A++ A

Полицията на Русия обяви олигарха и бивш директор на „ЮКОС“ Михаил Ходорковски за общонационално издирване. Според съобщението той не е бил открит, за да участва в следствие, след като срещу него бяха предявени нови обвинения.

Самият той публикува на страницата си в социалната мрежа „Туитър“ фотография на призовката, връчена на баща му.

В приложеното послание пише, че той трябва да се яви в съда на 11 декември , за разпит в качеството на обвиняем.

През юни бе съобщено, че разследването на убийството на кмета на град Нефтеюганск Владимир Петухов ще бъде подновено. Следователите не изключват, че поръчител на престъплението може да е именно Ходорковски.

Михаил Ходорковски беше осъден през 2005 г. на осем години в наказателен лагер заради измама и данъчни престъпления. Наказанието му беше увеличено на 14 години след втори процес през 2010 г. заради кражба на петрол и пране на пари.

Според защитниците на човешките права и многобройни чуждестранни наблюдатели Михаил Ходорковски, който сега е на 52 години, е станал жертва на разчистване на сметки, организирано от Владимир Путин за това, че обяви независимостта си и политическите си амбиции.

Според Путин Михаил Ходорковски е просто измамник: "Мястото на един крадец е в затвора", повтори много пъти руският президент. Путин освен това го обвини, че ръцете му са оцапани с кръв, сравнявайки го едновременно с Ал Капоне и с американския финансов мошеник Бернар Мадоф.

Винаги непокорен, преди произнасянето на втората му присъда, Михаил Ходорковски беше заявил: "Не искам да умра в затвора, но убежденията ми заслужават да рискувам живота си."

#Михаил Ходорковски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници