Учени подозират: Лиза Джерардини не е ''Мона Лиза''

Учени подозират: Лиза Джерардини не е ''Мона Лиза''
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френски учен твърди, че е открил различен портрет под този на „Мона Лиза”, съобщава "Индипендънт".

Според него под завършената рисунка стои предварителната работа на Леонардо да Винчи, която не притежава нито магнетичния поглед, нито загадъчната усмивка на Джокондата. Това означава, че „Мона Лиза” практически не е изображение на Лиза Джерардини , чийто портрет е бил поръчан на Леонардо, а негова лична интерпретация или друга жена.

Паскал Коте се позовава на 10-годишно изследване на картината чрез технологията на отразената светлина. В момента платното е окачено в Лувъра и практически е най-скъпата картина в света, след като стойността на застраховката й е 782 млн. долара.

От музея все още не са коментирали твърденията на автора. Специалистът по история на изкуството Андрю Греъм-Никсън, който е и автор на новото предаване по Би Би Си „Тайните на Мона Лиза”, предполага, че името на картината трябва да се промени.

„Вероятно това ще срещне неодобрението на хората в Лувъра, но всъщност за това говорим – довиждане, Мона Лиза. Това е друга жена,” обясни Греъм-Никсън.

Коте е получил достъп до картината, за която се смята, че е нарисувана от Да Винчи между 1503г. и 1506г., през 2004 година и е приложил метод наречен „лазерно увеличение” при разработката. Това включва проектиране на поредица от силни снопове светлина върху платното. Чувствителна камера отчита отраженията от силната светлина, което позволява да се разгледа съдържанието под най-горния слой боя.

„Сега можем да възстановим цялата хронология на създаването на картината. Резултатите разбиват много митове и променят разбирането ни на шедьовъра на Леонардо завинаги”, споделя Коте. „Когато завърших реконструкцията на първоначалния портрет на Лиза Джерардини, стоях пред съвсем нещо съвсем различно от Мона Лиза. Това не е същата жена,” разказва изследователя.

Откритията на Коте са много противоречиви и предизвикаха разделение в арт средите. „Изображенията са изкусни в това да ни покажат как е разсъждавал Леонардо, но идеята, че друго изображение се крие под повърхността е несъстоятелна”, заяви Мартин Кемп, който е професор по история на изкуството в Оксфорд. „Не мисля, че става въпрос за дискретни етапи, които представляват различни портрети. По-скоро това е продължителния процес на еволюция на изображението. Абсолютно убеден съм, че Мона Лиза е Лиза”, заключва професор Кемп.


#Лувъра #Мона Лиза #Леонардо да Винчи #Джокондата #Оксфорд #коте

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници