Извънземен ли е бил Леонардо?

Извънземен ли е бил Леонардо?

Колаж: 1news.com.ua

A A+ A++ A

Бащата на бъдещия гений, Пиеро от Винчи, богат нотариус и земевладелец, е най-известният човек във Флоренция, но майка му Катерина е просто селско момиче, мимолетна прищявка на влиятелен господар.

От 4-5-годишна възраст момчето е отглеждано от баща си и мащехата си, докато собствената му майка, както е обичайно, е дадена със зестра на селянин.

Красивото момче, отличаващо се в същото време с изключителния си ум и приветлив характер, веднага става всеобщ любимец и фаворит в къщата на баща си. Това отчасти е улеснено от факта, че първите две мащехи на Леонардо са бездетни. Третата съпруга на Пиеро, Маргарита, влизе в дома на бащата на Леонардо, когато известният й доведен син вече е на 24 години. От третата си жена сеньор Пиеро има девет сина и две дъщери, но нито една от тях не блести „нито с интелект, нито с меч“.

През 1466 г., на 14-годишна възраст, Леонардо да Винчи постъпва като чирак в работилницата на Верокио. Изненадващо: 20-годишен, той вече е провъзгласен за майстор. Леонардо се занимава с много теми, но след като започва да ги изучава, скоро ги изоставя. Може да се каже, че най-вече се е учил от себе си. Той не заобикаля вниманието си към музиката, след като перфектно усвоява лирата.

Съвременници припомнят, че той „божествено пееше своите импровизации“. Веднъж дори сам направил лютня със специална форма, като й придал вид на конска глава и я украсил богато със сребро. Свирейки на нея, той дотолкова надминава всички музиканти, които се събират в двора на херцог Лудовико Сфорца, че го „очарова“ за цял живот.

Леонардо, изглежда, не е бил дете на родителите си, не е флорентинец и италианец и дали е земен човек?

Този супер гений от началото на италианския Ренесанс е толкова странен, че предизвиква у учените не просто учудване, а почти страхопочитание, примесено с объркване.

Дори общ преглед на възможностите му шокира изследователите: добре, човек, дори и да има поне седем педи на челото си, не може веднага да бъде блестящ инженер, художник, скулптор, изобретател, механик, химик, филолог, учен, един от най-добрите за времето си певци, плувец, майстор на музикални инструменти, кантат, конник, фехтовач, архитект, моден дизайнер и др.

Външните му данни също са поразителни: Леонардо е висок, строен и толкова красив на лице, че го наричат „ангел“, докато беше свръхчовешки силен (с дясната си ръка – а е левичар! – можеше да смаже подкова).

Същевременно неговият манталитет изглежда безкрайно далеч не само от нивото на съзнанието на неговите съвременници, но и от човешкото изобщо. Леонардо, например, напълно контролира чувствата си, не показва почти никакви емоции, типични за обикновените хора, винаги поддържайки изненадващо равномерно настроение.

Освен това той се отличава с някаква странна студенина и безчувственост. Той не обича и не мрази, а разбира е, затова не само изглежда , но и е безразличен към доброто и злото в човешкия смисъл (той помогна например за завоеванията на чудовищния Чезаре Борджия), към грозното и красивото, което изучаваше с еднакъв интерес като нещо дадено, външно.

И накрая, според съвременниците Леонардо е бил бисексуален. Днес е трудно да се прецени точно защо той първо „изучава“ науката за любовта с флорентинските дами, а след това се фокусира върху хомосексуалните връзки.

Има документ за изобличение, в който именно да Винчи е обвинен в хомосексуализъм, който тогава е забранен. Анонимни обвиняват него и още трима мъже в активна содомия на Якопо Салтарели, 17-годишен, брат на бижутера. Всички били заплашени от наказание – смърт на клада. Първата среща е на 9 април 1476 г. Нищо: съдът поиска доказателства, обяви свидетели; те не се появиха. Делото беше пренасрочено за 7 юли. Ново разследване – и този път окончателна оправдателна присъда. Независимо от това, когато Леонардо става майстор, той се заобикаля с писмени, надарени красиви мъже, които взема за ученици. Фройд смята, че любовта му към тях е била чисто платонична, но тази идея изглежда безспорна не за всички.

Беше ли човек? Способностите на Леонардо несъмнено са свръхестествени. Например в „Дневниците на да Винчи“ има скици на летящи птици!

Той води много странен дневник, наричайки себе си в него „ти“, давайки заповеди на себе си като слуга или роб: „нареди ми да ти покажа …“, „трябва да покажеш в есето си … “, „поръчай да направи две пътни чанти … „Изглежда, че в да Винчи са живели две личности: едната – позната на всички, приятелска, нелишена от някои човешки слабости, а другата – невероятно странна, потайна, неизвестна на никого, която го командва и контролира действията му.

В допълнение, да Винчи има способността да предвижда бъдещето, което може би дори надминава пророческия дар на Нострадамус. Неговите известни „Пророчества“ (първоначално поредица от бележки, направени в Милано през 1494 г.) рисуват ужасяващи картини на бъдещето, много от които или вече са били наше минало, или сега са наше настояще.

Преценете сами: „Хората ще говорят помежду си от най-отдалечените страни и ще си отговарят“ – със сигурност говорим за телефона. „Хората няма да мърдат никъде; те ще говорят на тези, които не са тук, те ще чуят тези, които не говорят” – телевизия, запис на лента, възпроизвеждане на звук. „Хората … незабавно ще се разпръснат в различни части на света, без да мръднат от мястото си“ – предаване на телевизионно изображение. „Ще видите как падате от големи височини без никаква вреда за вас“ – очевидно скок с парашут.
„Безброй животи ще бъдат унищожени и безброй дупки ще бъдат направени в земята“ – тук най-вероятно гледачът говори за кратери от въздушни бомби и снаряди, които наистина са убили безброй животи. Леонардо дори е предвидил пътуване в космоса: „И много земни и водни животни ще се издигнат между звездите …“ – изстрелването на живи същества в космоса.
Леонардо практикува специални психотехнически упражнения, датиращи от езотеричните практики на питагорейците и … съвременната невролингвистика, за да изострят светоусещането си, да подобрят паметта и да развият въображението. Той сякаш знаеше еволюционните ключове към тайните на човешката психика, което все още е далеч от осъзнаването на съвременния човек.

И така, една от тайните на Леонардо да Винчи е специалната формула на съня: той спи по 15 минути на всеки 4 часа, като по този начин намалява дневния си сън от 8 на 1,5 часа. Благодарение на това геният спестява 75% от времето си за сън, което всъщност удължава живота му от 70 на 100 години! В езотеричната традиция подобни техники са известни от незапомнени времена, но винаги са били смятани за толкова тайни, че подобно на други психо- и мнемонични техники никога не са били оповестявани публично.

Изобретенията и откритията на Да Винчи обхващат всички области на знанието (има повече от 50 от тях!), като напълно предвиждат основните насоки на развитие на съвременната цивилизация. Нека поговорим само за някои от тях.

През 1499 г. Леонардо проектира дървен механичен лъв, за да посрещне френския крал Луи XII в Милано, който лъв, след като прави няколко крачки, отваря гърдите си и показа вътрешностите, „пълни с лилии“. Ученият е изобретател на скафандър, подводница, параход, плавници. Той има ръкопис, който показва възможността за гмуркане на големи дълбочини без костюм поради използването на специална газова смес (чийто секрет той умишлено унищожава). За да го изобрети, е необходимо да има добро разбиране на биохимичните процеси в човешкото тяло, които са напълно непознати по това време!

Той пръв предложи да се монтират батареи с огнестрелни оръжия на бронирани кораби (той дава идеята за броненосец!), той изобретява хеликоптер, велосипед, планер, парашут, танк, картечница, отровни газове, димна завеса за войските, лупа (100 години преди Галилей!).
Да Винчи изобретява текстилни машини, станове, машини за производство на игли, мощни кранове, системи за отводняване на блата чрез тръби и сводести мостове. Той създава проекти за врати, лостове и витла, предназначени да вдигат огромни тежести, механизми, които не са съществували по негово време.

Удивително е, че Леонардо описва подробно тези машини и механизми, въпреки че те не са могли да бъдат направени по онова време поради факта, че тогава не са познавали сачмените лагери (но самият Леонардо е знаел това – съответният чертеж е запазен) .

Понякога изглежда, че да Винчи просто е искал да научи колкото се може повече за този свят чрез събиране на информация. Какво прави той с нея? Защо се нуждае от нея в такава форма и в такова количество? Той не оставя отговор на този въпрос.

По странен начин дори картините на Леонардо изглеждат все по-малко важни с времето. Нека не говорим за неговите шедьоври, известни на целия свят, нека просто кажем за една невероятна рисунка, съхранявана в Уиндзор, изобразяваща някакво неземно създание. Чертите на лицето на това създание са повредени от времето, но може да се познае тяхната поразителна красота. На тази рисунка огромни и много широко разположени очи привличат вниманието. Това не е грешка на художника, а съзнателно изчисление: именно тези очи имат парализиращо впечатление.

В Кралската библиотека на Торино се съхранява прочутият автопортрет на Леонардо да Винчи – „Портрет на себе си в напреднала възраст“. Няма дата, но експерти смятат, че е нарисувана около 1512 г. Това е много странен портрет: не само, че зрителят възприема изражението и чертите на лицето на Леонардо по напълно различни начини от различни ъгли, но снимки, направени дори с леко отклонение на камерата, показват различен човек, който е или меланхоличен, или арогантен, или мъдър или просто нерешителен, тогава той изглежда като грохнал старец, изтощен от живота и т.н. За повечето хора геният е известен като създател на безсмъртни художествени шедьоври. Но неговият най-близък приятел Фра Пиетродела Новелара отбелязва: „Математиката толкова го е отдалечила от рисуването, че само видът на четка го вбесява.“

И той също е отличен маг (съвременниците говорят по-откровено – магьосник). Леонардо може да извика многоцветен пламък от вряща течност, като налее вино в нея; лесно превръща бялото вино в червено; с един удар чупи бастун, чиито краища са поставени на две чаши, без да счупи нито една от тях.

Чудесата, които показва Леонардо, толкова впечатляват съвременниците му, че той е сериозно заподозрян в служене на „черна магия“. В допълнение, странни, съмнителни морални личности постоянно са близо до гения, като Томазо Джовани Масини, известен под псевдонима Зороастър де Перетола, механик, бижутер и в същото време привърженик на тайните науки.

До смъртта си да Винчи е изключително активен, пътува много. И така, от 1513 до 1519 г. той последователно живее в Рим, Павия, Болоня, Франция, където умира, според легендата, на 2 май 1519 г. в ръцете на крал Франциск I, молейки за прошка от Бог и хората, че „ той не направи всичко за изкуството, което аз можех да направя.“

Леонардо да Винчи е смятан за един от гениите на италианския Ренесанс, което съвсем не е вярно. Той е уникален: нито преди него, нито след това в историята е имало такъв човек, гений във всичко! Кой беше той?

Това е най-голямата мистерия. Някои съвременни изследователи смятат Леонардо за пратеник на извънземни цивилизации, други – за пътешественик във времето от далечно бъдеще, трети – за жител на паралелен, по-развит свят от нашия. Изглежда, че последното предположение е най-правдоподобно: да Винчи е знаел твърде добре светските дела и бъдещето, което очаква човечеството, за което самият той е бил малко загрижен.

Ицточник: nepoznato.energetika-bg.com

#Леонардо да Винчи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници