Депутатите почетоха паметта на Димитър Попов

Депутатите почетоха паметта на Димитър Попов
A A+ A++ A

Преди да се заемат с ключовите промени в конституцията за съдебната власт, депутатите почетоха с минута мълчание паметта на бившия премиер Димитър Попов. Той бе премиер на страната от 20 декември 1990 г. до 8 ноември 1991 година.

Напусна ни един държавник, юрист, чиято дейност свързваме с началото на демократичните промени в България, поел страната в труден момент, посочи председателят на парламента Цецка Цачева. Тя изтъкна последователното му поведение и усилията за националното съгласие през неговия мандат.

Димитър Попов е роден е на 26 юни 1927 г. в град Кула.

Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1950 г. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд.

През 1992 г. се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия. На 20 декември 1990 е избран за премиер на т.нар. "правителство на националното съгласие", подкрепено от повечето политически партии, с участието на експерти от БСП, СДС, БЗНС.

Бившият премиер ще остане в съзнанието на поколението, преживяло т.нар. преход с култовата реплика: "За бога братя не купувайте", обяснена от него по-късно с пожелание хората да не си дават парите за неща, които са скъпи, защото скоро цените ще паднат. Тогава цените за пръв път бяха освободени, като бе решено те да се определят не с министерско постановление, а от търговците и пазара.

Димитър Попов почина на 5 декември.

Поклонението пред тленните му останки е днес в зала "Света София“ (централен вход) в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1. Траурният кортеж ще потегли към църквата "Света София“ около 11 часа. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници