Изтъргуваха в тестови режим първите 1074 Мвтч на енергийната борса

Изтъргуваха в тестови режим първите 1074 Мвтч на енергийната борса
A A+ A++ A

Първите 1074 Мвтч от ТЕЦ „Марица Изток 2“ от предлаганите общо 1100 МВтч бяха изтъргувани днес в рамките на демонстрационната тестова сесия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), съобщи специализираното издание 3e-news. Средната цена за изтъргуваното количество бе 74,56 лв.за Мвтч.

От демонстрираните данни за търговията на другите дружества на платформата на Nord Pool Spot обаче стана ясно, че цените на българското дружество са значително по-високи. Средната цена, търгувана от дружествата на Nord Pool бе 39,10 лв. От обяснението на експертите от БНЕБ стана ясно, че при приключването на дадена търгова сесия може да се направи сравнение за цените на различните пазарни зони, които служат като бенч марк спрямо цените в страната ни. Данните от демонстрационната тестова сесия обаче не може да са основа за заключение за бъдещата търговия, обясниха експертите от БНЕБ.

В този тестови режим не виждам нищо осакатено. Той отразява офертите „купува“ и „продава“, а относно количествата оценката е субективна, обясни директорът на БНЕБ Константин Константинов. По думите му, когато бъдат постигнати поне 5% потребление на електроенергията, търгувана през борсата ще може да се говори за либарализация.

Уязвимите потребители ще бъдат защитени при отварянето на електроенергийната борса. Това съобщи представителят на Европейската комисия от Главна дирекция Енергетика Дитер Борхард при демонстрационната тестова сесия на Българската независима енергийна борса, която се състоя днес 11 декември.

Цените на електроенергията оттук нататък вече няма да бъдат единствено администрирани. Преминаването на българския енергиен пазар на пазарна основа вече е факт след днешната първа демонстрационна тестова сесия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Създаването и функционирането на борсата осигурява прозрачност на процедурите. Чрез борсата ще бъде изсветлена голяма част от договорите, ще се осигури равнопоставеност на участниците, а дружествата и потребителите ще се дисциплинират, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов при откриването на демонстрационна тестова сесия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Повече за промените, които ще засегнат потребителите на електроенергия при свободната търговия на ток можете да прочетете ТУК

#енергийна борса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино