ЕНП ни подкрепя за Шенген, похвали се Борисов

ЕНП ни подкрепя за Шенген, похвали се Борисов
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е получил подкрепата на всички 8 правителствени лидери от дясното политическо семейство на Европейската народна партия за приемането на България в Шенген. Това е станало на редовната среща на премиерите от Европейската народна партия преди официалното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Всички премиери от ЕНП са се съгласили България да бъде допусната в Шенгенската зона без вътрешни граници на Съюза, стана ясно от думите на Бойко Борисов пред българските журналисти.

"Специално искам да благодаря на Жан-Клод Юнкер, на Виктор Орбан, на всички колеги - премиери от Европейската народна партия и дадоха България за пример, и настояха да бъде извадено предложението за България като награда да бъде приета в Шенген, заради начина, по който охранява своята граница", каза премиерът.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се присъедини към Борисов и потвърди: "Комисията е много мъдра институция – не заради мен, даже тя все по-малко помъдрява откакто съм там. Но що се отнася до членството на България в Шенген, аз силно, силно, силно го подкрепям".

Юнкер обаче няма думата по въпроса, припомнят запознати с процедурата. Шенгенското членство трябва да се гласува с пълно единодушие от правителствата.

Досега освен Германия, Холандия налагаше вето заради докладите на Еврокомисията за корупцията и престъпността у нас.

Холандският премиер Марк Рюте поема ротационното председателство другия месец, но не от семейството на ЕНП, а от политическата група на либералите в Европа. Следователно освен 8-те гласа на десницата, България ще се нуждае и от подкрепата на останалите лидери на Шенгенските държави.

#Бойко Борисов #Шенген #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници