ИДИЛ търгува с човешки органи, предупреждава руски дипломат

ИДИЛ търгува с човешки органи,  предупреждава руски дипломат
A A+ A++ A

"Ислямска държава" се е включила в търговията с човешки органи, твърди ръководителят на отдела за новите предизвикателства и заплахи в руското външно министерство Иля Рогачов.

Т.нар. "външната търговия" носи на ИДИЛ почти 2 млрд. долара, отбеляза Рогачов, цитиран от БНР. В тази сума влизат и приходи от споменатите медицински трансфери.

Позовавайки се на редица изследвания на експерти на ООН и на независими неправителствени организации, руският високопоставен дипломат пресмята, че ИДИЛ продава годишно петрол и газ за 950 млн. долара, пшеница и ръж за 200 млн, цимент за 100 млн., памук за 20 млн. Групировката активно търгува и с фосфати, сярна и фосфорна киселина, добави той.

"Необходимо е да се пресекат и други канали за финансиране на тероризма, например събираните в няколко страни волни пожертвувания", посочи Рогачов.

По-рано тази седмица единодушно бе приета резолюция номер 2253 на Съвета за сигурност на ООН, която предвижда мерки и механизми против финансирането на ИДИЛ и на други терористични организации. Анализатори и високопоставени военни в Москва изтъкват, че част от действията на руската военна операция в Сирия са насочени към пресичането на каналите за финансиране на екстремистката групировка.

#"Ислямска държава" #човешки органи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници