С 30% падат екотаксите за електромобили

С 30% падат екотаксите за електромобили
A A+ A++ A

Екотаксите за електромобили да се намалят с 30%, а за хибридните коли – с 15%. Това предвижда проект за промени в наредбата за определяне на продуктовите такси, публикувана за обществено обсъждане в сайта на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Досега тези автомобили се облагаха както всички останали превозни средства с двигатели с вътрешно горене, обясни екминистърът Ивелина Василева. С промените техните екотакси се намаляват заради приноса им за опазването на околната среда.

За новите автомобили ще намалее с  5% таксата, плащана при покупката на моторно превозно средство за неговото разкомплектоване и рециклиране след излизането му от употреби. За колите на възраст под пет години таксата ще падне с 3%, а за колите над тази възраст облагането се повишава.

Така таксата за нов автомобил се намалява от 146 на 138 лв., а за автомобил до 5 г. от 200 - на 194 лв.

За колите от 5 до 10 години таксата се увеличава от 253 на 260 лв., а за по-старите автомобили се вдига от 267 на 275 лв.

Проектът за промени в наредбата предвижда също найлоновите торбички с дебелина до 50 микрона задължително да се продават за 55 ст. бройката.

Приходите от продуктовите такси постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което акумулира от тези такси около 3 млн. лева годишно. Очаква се този размер на постъпленията да се запази, тъй като за едни возила таката се увеличава, но за други намалява.

#продуктова такса #електромобили #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници