Митов: Иран може да бъде врата за българските стоки към трети пазари

Митов: Иран може да бъде врата за българските стоки към трети пазари
A A+ A++ A

През втория ден от визитата си в Иран външният ни министър Даниел Митов се срещна с министъра на транспорта и инфраструктурата Абас Акхунди и с Али Джаннати - министър на културата и ислямската ориентация в страната, съобщиха от МВнР.

"България отдава голямо значение на развитието на отношенията си с Иран - страна с древна цивилизация и богато културно-историческо наследство, която играе важна роля в региона на Близкия и Средния изток", каза българският външен министър след срещата с Мохаммад Джавад Зариф.

Традиционно добрите отношения в политическия диалог, проекти от взаимен интерес, кризата в Близкия изток и разрешаването на бежанския проблем бяха във фокуса на срещата между двамата дипломати. "Изключително щастлив съм след толкова време да посрещна този скъп за мен гост - министър Даниел Митов. Смятам, че неговата визита в Иран е особено полезна", коментира от своя страна министър Моххамад Зариф.

По време на разговорите Митов приветства постигнатото на 14 юли 2015 г. споразумение по съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. Той изтъкна, че България оценява конструктивния подход и усилията на иранския преговорен екип, в това число личната ангажираност на министър Зариф.

За двустранните отношения с Иран външният министър коментира, че българското правителство със задоволство отчита значителното увеличение на двустранния стокообмен. Той бе категоричен, че Иран може да бъде врата за българските стоки към трети пазари.

Важна част от разговора между двамата бе и развитието на отношенията в сферата на енергетиката. Бе обсъдена възможността България да стане врата към Европа за газ от Иран.

Ключова роля за увеличаване на търговския обмен има развитието на двустранното сътрудничество в областта на транспорта има разработването на нов мултимодален транспортен коридор България - Черно море - Грузия - Азербайджан/Армения - Иран, бе общият извод от срещата с иранския министър на транспорта и инфраструктурата.

По-рано през деня Даниел Митов се срещна и с министъра на културата и ислямската ориентация на Иран Али Джаннати. Двамата подписаха Програма за обмен в областта на културата, науката, образованието, спорта и медиите между правителствата на България и Иран за периода 2015-2018 г.

#Даниел Митов #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници