Манолова: Ще забраня колекторските фирми

Манолова: Ще забраня колекторските фирми
A A+ A++ A

„Смятам да направя промени в специалните закони, които да забранят на дружествата, извършващи обществени услуги, да ползват услугите на колекторски фирми”, каза пред Нова тв омбудсманът Мая Манолова.

Вниманието на обществената защитничка е насочено към комуналните доставчици, като „Софийска вода”, „Топлофикация”, електроразпределителни дружества, мобилните оператори, различни пощенски услуги, които се регулират по специални закони, но в голямата си част са монополисти на пазара.

„Проблемът е, когато един дълг излезе от доставчик на обществени услуги и отиде при колектор, той нараства в пъти и то заради лошите практики, които осъществяват колекторските фирми. Те си начисляват основно юристконсултски и адвокатски възнаграждения, които са в размер на по няколкостотин лева в зависимост от основното задължение", обясни Манолова.

Тя цитира следната практика: "Поникнали са като гъби арбитражни съдилища, които в практиката си обикновено защитават кредитора. А когато то мине през арбитражен съд без надлежно уведомление на длъжника, човекът на практика не може да направи възражение за това, че е платил, или че сумата не е правилно изчислена, или че е изтекла погасителната давност. И в крайна сметка той е осъден, без да може да се защити".

Това по думите на омбудсмана е на ръба на закона.

„Истинският проблем е тоталното неуважение, пренебрегване и нагло отношение от страна на монополните дружества”, коментира Манолова.

„Какво означава един контрагент, който ти дължи 5 лева от 2006 г., ти да го дадеш на събирач на дългове?”,запита омбудсманът.

 

#Мая Манолова #колекторски фирми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници