Лех Валенса: Правителството действа срещу интересите на Полша

Лех Валенса: Правителството действа срещу интересите на Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Новото полско правителство пренебрегва демокрацията и превръща страната в посмешище,'' заяви бившият президент Лех Валенса, цитиран от АФП.

Валенса е отявлен критик на управляващата „Партия за законност и справедливост”, водена от бившия премиер Ярослав Качински. Думите на бившия лидер на „Солидарност” са от особено значение, тъй като Качински беше негов съветник, когато той стана първият демократично избран президент на Полша през 1990 г.

„Това правителство действа срещу интересите на Полша, срещу свободата, срещу демокрацията и ни прави за посмешище на останалия свят. Срам ме е да пътувам в чужбина”, заяви Валенса пред местно радио.

Партията на Качински спечели абсолютно мнозинство на изборите през октомври, но едномесечното управление на кабинета доведе до политическа криза и масови протести заради спорни назначения в службите за сигурност и Конституционния съд.

Според спорен закон тази седмица върховният съдебен орган ще взима решението си с квалифицирано мнозинство, вместо обикновено. Хиляди протестираха във Варшава и други големи градове преди приемането на текста, който според опозицията е антидемократичен, ще блокира работата на Конституционния съд и ще направи по-трудно разследване на дейността на правителството.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц оприличи действията на управляващите в Полша на „преврат”, за което новият премиер Беата Шидло му поиска извинение. Лех Валенса вече отправи предупреждение, че политиката на правителството може да доведе до „гражданска война”. 


#Мартин Шулц #Лех Валенса #Беата Шидло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници