Граждани на Бангладеш обвиниха Гърция в погазване на човешките им права

Граждани на Бангладеш обвиниха Гърция в погазване на човешките им права
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

42 мигранти от Бангладеш са подали жалба срещу Гърция в Европейският съвет за правата на човека (ЕСПЧ). Те заявяват, че Гърция е нарушила член №4 от Европейската конвенция за правата на човека, съобщи Съветът по бежанските въпроси на Гърция.

Този член регламентира забраната на робството и принудителния труд.

„За пръв път срещу Гърция е заведено дело по този член и за пръв път на европейско равнище се говори за такова мащабно явление на принудителен труд. Четири международни правозащитни организации и един академичен фонд смятат да подкрепят иска“, казва се в съобщението на съвета.

Ишците са работили на ягодови и малинови плантации в село Неа Манолада на Пелопонеския полуостров. Пред април 2013 г. около 200 мигранти, главно от Бангладеш и Пакистан, излязоха на митинг, след като не им е било плащано нищо в продължение на 6 месеца.

Срещу демонстрантите излезли охранители и открили огън, като по данни на полицията са били ранени 28 души. Случаят предизвика широк обществен отглас. Според вестник „Та Неа“ в райони от години действа „овощна мафия“ и местните хора се страхуват да се обадят в полицията. Мигрантите-роби живеели в примитивни условия, в приспособления от дъски, картонени кутии и парцали.

Надзирателите следят в полето да не се появяват странични лица, а недоволните са подлагани на бой. През юли 2014 година бяха осъдени двама служители на фермата на 14 и 8 години затвор – заради нанасяне на тежки телесни увреждания при отегчаващи обстоятелства и незаконно използване на оръжие. Съдът обаче замени присъдите с глоби и осъдените бяха освободени още в съдебната зала.


#Бангладеш #Гърция #плантация #ягоди #бой #оръжие #съдебна зала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници