НСИ: През декември цените замръзнаха

НСИ: През декември цените замръзнаха
A A+ A++ A

Националната статистика отчете дефлация за 2015 година и замръзване на цените през декември на месечна база.

Годишната инфлация за декември 2015-а спрямо същия месец година по-рано е минус 0.4%. Средногодишната инфлация за периода януари-декември 2015 г. спрямо периода януари-декември 2014 г. е минус 0.1 на сто.

При хранителните стоки и безалкохолните напитки цените като цяло са паднали за месец с 0.5 на сто, но пък със същия процент Коледата на 2015 година ни е излязла по-скъпа спрямо година по-рано.

Алкохолът и тютюневите изделия са поскъпнали за месец с 0.1 на сто, а за година повишението им е с 0.8 процента. Същия годишен ценови ръст отбелязват и облеклото и обувките, но коледни намаления са ги стопили на месечна база с 0.5 на сто.

В сферата на жилищата - наеми, ремонт и комунални разходи, през декември спрямо ноември е отбелязано леко повишение от 0.1 на сто, но за последните дванадесет месеца цените са паднали с 0.2 процента. Мебелите и електроуредите са останали на същите цени както преди година, но за месец са е регистриран минимален спад от 0.2 на сто.

В транспорта е регистриран месечен ръст на цените от 1.1 на сто, но пък секторът е с най-големия годишен спад - 7.6 на сто. 

#статистика #дефлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино