Виена: Политиката на гостоприемство не работи, трябва да има охрана на външните граници

Виена: Политиката на гостоприемство не работи, трябва да има охрана на външните граници
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Австрийският външен министър Себастиан Курц е убеден, че политиката на гостоприемство не е правилният изход на миграционната криза

Това той заяви при пристигането си в Брюксел на срещата на външните министри на ЕС. Изявлението беше направено след скандала с поредицата нападения над жени в новогодишната нощ в Кьолн. 

Според полицейски доклад от нощта на атаките, нарушителите направо пред очите на полицията унищожавали документи с думите, че на следващия ден ще получат нови. Те са заявили, че имат право да останат в германия, защото ''госпожа Меркел ги е поканила''.

Междувременно, миграционният поток към Западна Европа продължава да е огромен.

„Налице е разбирането, че политиката на гостоприемство, на открити врати не е правилният отговор на кризата, необходимо е друго решение“, заяви Курц.

Според него изходът от положението е „да бъдат спрени бежанците на външните граници, което е идеалният вариант“. „Ако това не заработи, то (спирането да става) на националните граници“, добави ръководителят на австрийската дипломация.

Говорейки дали това означава фактическият край на Шенген, той заяви, че този развой трябва да бъде избегнат.

„Мисля че в средносрочна перспектива тежестта на страданията ще стане такава, че ще успеем да стигне до общоевропейски модел на действия и Европа без граници отново ще стане реалност. Но за всички трябва да бъде очевидно, че основа за това е охрана на външните ни граници“, добави Курц.

Той съобщи също, че на 20 януари правителството може да вземе решение за затягане на контрола по границите. Тогава ще се състои с ръководителите на провинциите. 

#Себастиан Курц #Австрия #Европа #Шенген #гостоприемство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници