Попова: Трябва ни модел за социална държава

Попова: Трябва ни модел за социална държава
Маргарита Попова Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Българските граждани няма какво да ни попитат освен това как запазихме конституцията. Няма как интелектуалците да не ни попитат какво направихме за социалната държава, има ли социална сигурност, има ли духовна сигурност. Това е задача на президентската институция. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на съвместна пресконференция с президента Плевнелиев във връзка с изтичането на четири години от мандата им.

За модела на социалната държава Попова се позова на „заветната”, по думите на президента, управленска програма. Стабилност е ежедневното установяване на социална и правова държава, много сме далече от това, каза Попова. Според нея се очаква от президентската институция да не използва подходи на партийна централа, а да се знае и очаква, че тя е създадена на единение. „Какво направихме, за да утвърдим правовата и социална държава, колко процента от населението днес е бедно, колко хора са социално изключени, не се ли комерсиализира пагубно здравеопазването и образованието”, запита Попова.

Според нея всички кризи, за които говори държавният глава имат в основата си криза на ценностите. „Хубаво е, че има стремеж от страна на премиера да поддържа управленска стабилност, но само тя не стига, той го знае и затова е притеснен. Трябва да има и стабилност у хората. Стабилност е ежедневното установяван на социална и правова държава, много сме далече от това”, категорична бе Маргарита Попова. Според нея първо трябва да имаш ясен национален интерес пред скоба, за да може, когато излезеш да говориш, да могат да те слушат.

„Трябва да дойдат нови елити, които знаят какво значи да установиш модела на социална държава на основата на ценности и да гарантираш, че голяма част от нацията ти има права, които може да осъществи. Не постигаме този модел 25 години преход”, категорична бе тя.

„Питам политиците приключи ли формално преходът, за кого и кога ще приключи. На нас ни е нужен план за нацията, за това какво се случва с 90% от населението, което е бедно, няма достъп до здравеопазване и образование”, запита Попова.

„Сега пак с плакати - ура, напред към реформите, сигурно ще направим поредните промени в законите, това не бива да се случва, трябва да правим изменения на закони, или нови просветено, с дълбок разум и с ясно очертани тенденции. Защо са законите, защо са за едни, а за други не са”, запита вицепрезидентът.

Попова призова „да не говорим за евроатлантическите ценности, които са се втръснали на хората. Искам да кажа на нашия народ, че по-добре ще станем, когато на базата на опита, който имаме, когато се държим ръка за ръка, когато признаваме постигнатото от предишни поколения и погледнем напред”.

Как ще общуваме от тук насетне - с огради, тел, след като видни политиците отрекоха мултикултурния модел на общуване, запита Попова.

„Трябва да водим ясни и смислени разговори, а не като разговорите, които втръснаха на хората - за прословутите евроатлантически ценности. Не заради тези ценности ще станем по-добре, а заради опита, който имаме, миналото ни, да се държим ръка за ръка през поколенията, да се научим кое е добре и кое е зло, да изградим, прилична ценностна система, която да изградим в нова национална доктрина”, категорична бе тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници