САЩ въвеждат визи за европейци, посетили рискови страни

САЩ въвеждат визи за европейци, посетили рискови страни
Източник: Дарик
A A+ A++ A

САЩ въведоха в четвъртък визов режим за гражданите на 38 държави, посетили поситили от 2011 г. насам рискови страни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 30 от засегнатите държави са европейски и по принцип са включени в програмата на САЩ за безвизов режим.

Рисковите държави са Сирия, Ирак, Иран или Судан - четири страни с високо равнище на терористичната заплаха. Джихадистката групировка "Ислямска държава" контролира части от Ирак и Сирия, а Иран и Судан са в американския списък на страните спонсори на тероризма.

Хората с двойно гражданство, едното от които на някоя от 38-те засегнати държави, а другото - на някоя от четирите рискови страни, също ще трябва задължително да кандидатстват за виза.

На теория извършителите на атентатите във френската столица - предимно френски и белгийски граждани от арабски произход, сражавали се в Сирия на страната на джихадистката групировка "Ислямска държава" - са можели да влязат в САЩ безпрепятствено.

Американското министерство на вътрешната сигурност увери, че редовите пътници ще получават виза лесно. Новите правила освен това няма да важат за някои категории хора. Мярката автоматично няма да се прилага за войниците от съюзнически страни, служили в Ирак. Хуманитарните работници и журналистите също няма да се нуждаят от виза, но всеки случай ще бъде разглеждан отделно.

По-голямата част от 38-те засегнати страни са членове на Европейския съюз. В резултат ЕС заплаши САЩ с ответни реципрочни мерки.

Евросъюзът освен това настоя петте негови страни членки, които не част от американската програма за безвизов режим, да бъдат включени в нея. Сред тези държави е и България. Останалите четири са Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

#визи #САЩ #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници