Иран започва редовни петролни доставки в ЕС през февруари

Иран започва редовни петролни доставки в ЕС през февруари
A A+ A++ A

Иран планира да започне редовни петролни доставки за ЕС в средата на февруари тази година, се посочва в статия, публикувана в американския "Уол стрийт джърнъл", цитиран от "Фокус".

Според източници на вестника в Техеран, „Иранската национална нефтена компания“ (National Iranian Oil Company), която е собственост на държавата, е започнала подготовка за изпращане в средата на февруари на най-малко 1 милион барела нефт до средиземноморското пристанище на Европейския съюз.

Това ще бъде първата доставка от Иран в ЕС, след като миналата седмица общността отмени ембарго върху иранския петрол и премахна санкциите, отбелязва изданието. Кои държави ще бъдат купувачи на суровината не се уточнява.

На конференция с инвеститори в столицата Техеран през ноември Иран предложи 50 проекта за добив на петрол и природен газ на обща стойност $25 милиарда, съобщи Ройтерс.

Реализацията на тези проекти бе поставена изцяло в зависимост от отмяната на международните санкции срещу Иран.

Министърът на петролната индустрия Биджан Зангане каза също, че желаещите да се включат в проектите ще трябва да се примирят с миноритарен дял в бъдещите съвместни предприятия. Същевременно Зангане увери, че предлаганото сътрудничество ще бъде рентабилно, въпреки рекордното поевтиняване на петрола.

 

#Иран #Техеран #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници