Москов иска закриване на ТЕЛК, медицинската експертиза за инвалидност да се дава по таблица

Москов иска закриване на ТЕЛК, медицинската експертиза за инвалидност да се дава по таблица
Петър Москов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Качеството на медицинската експертиза трябва да се промени и тя да стане по-обективна. Промените в Закона за здравето са свързани с разделяне на медицинската експертиза в ТЕЛК на две. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Така практически ще бъдат закрити ТЕЛК-овете, обясни той.

Промяната, която предлага министърът, е всеки лекар, с необходимия стаж и квалификации по специалността си, да може да работи в болницата като лекар и да съставя тези експертизи за увреждане. Тези лекари ще получават допълнителни средства за тази допълнителна работа.

Въпросната медицинска експертиза може да се прави от един или няколко лекари, в зависимост от степента на увреждането или заболяването.

Медицинска част от експертизата ще се дава по обективна таблица (това е справочника ICF на Световната здравна организация). Така пациентите ще получат бърза експертиза за степента и вида на увреждането си. Тази експертиза ще бъде изпращана по електронен път до социалните власт. След това втората комисия, в която ще има лекар по трудова медицина, представител на осигурителя, социален работник, ще изработи неговия социален план и спрямо неговата работа и специфика на труд, където работи, ще му бъдат присъждани съответните интеграционни добавки и помощи, за да бъде този човек реинтегриран обратно на работа.

Москов посочи също, че лекарите от ТЕЛК ще могат да продължат да работят в такива комисии. Ще се въведат обаче ясни критерии за тези специалисти – например, да бъдат с определен стаж и определени познания в областта, т.е. няма да има компромис в качеството на експертизата, заяви той.

По думите му до лятото законовите промени ще бъдат внесени в парламента в цялата им пълнота и се очаква до края на тази година да има пълноценно изработени документи и обективни справочници и се очаква през следващата година този процес  да стартира по новия начин.

Москов заяви също, че целта на тази промяна е да се реинтегрират обратно в обществото хората с увреждания. Защото, според него, към момента тази система е отхвърляща. Според министъра с подготвяните промени няма да се спестяват пари, а този 1.6 млрд. лв. ще бъдат насочвани към обективно инвалидизираните хора.

Москов посочи също, че инвалидната пенсия е заместващ доход. Пенсионните добавки не трябва да отпадат там, където доходът на този човек е по-нисък от този, който е взимал преди да бъде инвалидизиран.

НЕЛК се преструктурира с две основни функции, като едната е методологична - изработване н обективни справочници.

Освен това целият срок за издаване на решение за увреждане ще бъде съкратен. Очаква се след тези промени за седмица, след настъпване на увреждане, хората да имат вече медицинска експертиза, а в рамките на месец и решението от социалните. Министърът посочи и че по този начин ще намалеят фиктивните решения за инвалидност.

Междувременно анализ на НОИ показва драматично нарастване на броя на инвалидните пенсии и на разходите за тях през последните 15 години. Броят на инвалидните пенсии поради общо заболяване през последните 15 години е нараснал 2.5 пъти. През 2000 г. те са били 150 751, докато през 2015 г. инвалидите от тази група вече са 382 714. Това сочи анализ на НОИ, подготвен във връзка с кръгла маса за разширяване на възможностите за трудова реализация на хората с увреждания, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ.

За същия период социалните пенсии за инвалидност са нараснали 3,5 пъти - от 145 893 до 496 992. Пенсиите за инвалидност от фонд "Трудова злополука и професионална болест" намаляват 2,3 пъти за 15 години - от 26 873 до 11 763. Делът на пенсионерите с лична водеща пенсия за инвалидност от общия брой пенсионери с лична пенсия пък е нараснал над два пъти, от 10, 3 на сто на 21,3 на сто.

Разходът за пенсии за инвалидност поради общо заболяване се е увеличил 8, 6 пъти, а разходът за социални пенсии за инвалидност се е увеличил 5,1 пъти, показва още статистиката на НОИ. Средната продължителност за получаване на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване се е понижила с две години - от 12, 7 през 2000 година до 10,7 през 2015 година. Средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване се е увеличила с 4,4 години.

Като основни причини за нарастването на броя на хората, получаващи пенсии за инвалидност, в анализа са посочени стъпаловидното покачване на възрастта и осигурителния стаж с въвеждането на точковата система през 2000 година, високата безработица и заплаха за оставане без работа и доходи, неудачните законодателни решения, както и неадаптираната градска среда. Проблеми в здравеопазването и медицинската експертиза и недобра координация между различните институции за функционирането на органите на медицинската експертиза и контролът над тази дейност също са сред причините за нарастване на броя на хората с инвалидни пенсии, е изводът на експертите на НОИ.

#инвалиди #ТЕЛК #Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници