Депутатите одобриха 140 км/ч по магистралите, но само по новите

Депутатите одобриха 140 км/ч по магистралите, но само по новите
Там, където има рискови зони, да останат сега съществуващите ограничения, включително по магистралите, от 90 км/ч., каза Лиляна Павлова по време на обсъжданията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

140 км/ч е новата максимално разрешена скорост по магистралите в България, но само в онези участъци от пътя, където качествената пътна настилка позволява.

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пътищата, внесен от Министерски съвет, с което увеличиха с 10 км/ч досегашната максимална скорост по българските пътища , предаде „Фокус".

„Ние не искаме самоцелно увеличение на скоростта по пътните участъци. Ние предлагаме на новите скоростни пътища да се позволи скорост до 140 км/ч, а там, където има рискови зони, да останат сега съществуващите ограничения, включително по магистралите, от 90 км/ч.," каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на обсъжданията.

В закона се забранява изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения в обхвата на пътя или в обслужващата зона на разстояние по-малко от 8 метра, измерено хоризонтално от края (ръба) на пътната настилка до целия габарит на рекламното съоръжение.

„В обхвата и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища, се разрешава изграждането и експлоатацията само на търговски крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях. Забранява се изграждането на такива обекти на отстояние, по-малко от 3 км. преди и след пътните възли," гласи текстът на закона.

#скорост #магистрала #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници