Гръцките блокади продължават, българският бизнес трупа загуби

Гръцките блокади продължават, българският бизнес трупа загуби
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Блокадите на гръцките фермери продължават, граничните пунктове Илинден и Маказа са затворени за всички превозни средства, предава БГНЕС. От 12.00 часа ГКПП Илинден – Ексохи и ГКПП Маказа са затворени за всички превозни средства. Очаква се блокадата да продължи до 12.00 часа на 7 февруари.

Само за два часа днес, от 12.00 до 14.00 часа на ГКПП Кулата - Промахон се пропускат и товарни автомобили. През граничните пунктове Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален. Съветът на властите е, въпреки че леките автомобили преминават през границите, да се избягват пътувания към южната ни съседка.

Гръцките фермери са недоволни от данъчната политика на правителството. Недоволството им е продиктувано от по-високите данъци и осигуровки, намалените дотации за земеделието и селското стопанство. Междувременно от блокадите по границата все повече българи отчитат загуби. Освен превозвачите, чиито негативи се трупат с всеки изминал ден, тъй като загубата само от един ТИР е по няколко стотин евро на ден, страда туризмът ни, страдат и крайпътните търговци по Е-79.

Инвеститори от София, със сериозни бизнес интереси на остров Тасос, се оплакаха също се оплакаха от блокадите. Камиони с мострени мебели и обзавеждане за хотели изостават от сроковете, тъй като изчакват от българската страна на границата. Въпреки че все още е началото на февруари, фирмите се оплакват, че сезонът наближава и всеки един ден е от значение, а блокадите на гърците не е ясно до кога ще продължат.

Брюксел има повече инструментариум да въздейства на тази ситуация, има доста мерки, които включват рестрикции спрямо Гърция, тъй като се нарушава регламент. При положение, че стачката е незаконна няма към кого да предявим претенции за компенсации”, каза тази сутрин пред Нова телевизия транспортният министър Ивайло Московски

 

#блокада #българо-гръцка граница #ТИР-ове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници