Ердоган: Ако нашите братя нямат друг избор, ще ги приемем

Ердоган: Ако нашите братя нямат друг избор, ще ги приемем
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''Турция е готова да приеме, ако те нямат друг избор, десетките хиляди сирийци, които се тълпят на границата й, бягайки от офанзивата на войските на режима в Дамаск в района на Алепо,'' заяви президентът Реджеп Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от обиколка в Латинска Америка и Сенегал.

Режимът вече блокира част от Алепо.

''Ако те са на вратите ни и нямат друг избор, ние трябва да позволим на нашите братя да влязат и ще го направим,'' каза Ердоган. От понеделник десетки хиляди сирийци, главно жени и деца, напуснаха Алепо заради интензивните боеве между сирийската армия, подкрепяна от руски въздушни удари, и бунтовниците.

Между 30 000 и 55 000 души са се струпали през последните 48 часа в околностите на град Азаз, на 5 км от турската граница, заяви губернаторът на граничната турската провинция Килис Сюлейман Тапсиз. Той дори се опасява, че бежанската вълна може да набъбне до 70 000 души.

Въпреки уверенията, досега Турция не е разрешила влизането на събралите се сирийци, които са принудени да оцеляват в студа и при несигурни условия в струпани набързо лагери около селището Баб ал Салама. По информация на АФП, и днес близкият турски КПП Онкупинар остава затворен. 


#Реджеп Ердоган #бежанци #мигранти #граница #Алепо #Сирия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници