Чехия: Бежанците са голям бизнес, но не можем да си позволим да продължаваме така

Чехия: Бежанците са голям бизнес, но не можем да си позволим да продължаваме така
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Вишеградската група се опитва да предупреди Германия и европейските си партньори, че Западните Балканите са прекалено чувствителен регион и там не трябва да се допуска огромно струпване на бежанци от Близкия изток,'' каза чешкият министър на външните работи Любомир Заоралек в навечерието на срещата на Вишеградската група, в която ще участват още българският премиер и македонският президент.

"Бежанците са голям бизнес. Те са по хотелите и ресторантите. Това е още една ниша за туристическия пазар в Гърция. Трябва да се договорим и това нещо повече да не продължава да бъде бизнес, а нещо, което повече не може да си позволяваме в Европа", каза Любомир Заоралек пред телевизионния канал "Прима".

Заоралек подчерта, че днешната среща не е "бунт срещу германския план за разрешаване на бежанската криза".

"Ние настояваме и искаме да обясним на нашите европейски партньори, че Балканите са прекалено чувствителен регион. Ние не искаме там да се струпа огромна маса от бежанци и те да не могат да се справят с този проблем. Историята доказа, че Балканите могат да бъдат опасни", подчерта чешкият дипломат №1.

Премиерът Бохуслав Соботка, което днес ще разговаря със своите колеги от Полша, Унгария, Словакия и премиерът на България и президентът на Македония относно резервната външна граница на ЕС - по границата с Македония и България, ако Гърция не вземе спешни мерки за спиране на бежанската вълна, получи подкрепата и на опозиционните партии. Гърция действа като проточен бойлер, а бежанците за Гърция са туристически бизнес, каза Заоралек.




#Чехия #Гърция #бизнес #бежанци #ЕС #граница #Полша #Унгария #Словакия #Македония #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници