Агенция "Пътна инфраструктура" обяви поръчка за 263 хил. лв. за измерване на автомобилния шум

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви поръчка за 263 хил. лв. за измерване на автомобилния шум
БГНЕС
A A+ A++ A

Обществена поръчка е за 263 хил. лева. Целта е да бъде измерено шумовото замърсяване в 136 ключови точки от републиканската пътна мрежа и да се създаде портал с информация за данните.

Пътната агенция (АПИ) обяви обществена поръчка за изграждане на система за следене на шума по пътищата с над 3 млн. преминаващи превозни средства годишно. Прогнозната стойност на поръчката е 236 хил. лева.

Шумовото замърсяване ще се измерва в жилищни зони и в районите на детски, лечебни, учебни и обществени сгради, които се намират близо до основни участъци от републиканската пътна мрежа. За целта ще бъдат доставени стационарни и преносими терминали за измерване на шума, които в рамките на 2 години да покрият 136 ключови точки в страната.

Друго изискване е създаването и поддържането за 2 години на интернет портал, който да дава достъп до мониторинговите данни за шума от пътния трафик. Целта е да бъде съставена стратегическа карта на шума от всичките 136 ключови точки, която да бъде достъпна публично. Като изискване е включено и обучението на петима служители на АПИ в едномесечен срок след началото на проекта.

Крайният срок за подаване на оферти е до 24 март. С изпълнението на този проект ще се покрият изискванията на европейската директива END (End of Life Vehicles Directive), съгласно която АПИ е ангажирана да предоставя информация за всички отчетени, текущи и предвиждани шумови замърсявания на околната среда.

Последната подобна карта, отчитаща шума от близо 90 км пътни участъци датира от 2009 година, съобщава в. "Сега". Тогава са били отчитани данните от четири основни участъка – столицата с околовръстното шосе и подходите към магистралите, автомагистрала "Тракия" в отсечката от София до Ихтиман, подходите към Пловдив от "Тракия" и от Карлово, както и първокласния път Слънчев бряг – Бургас в отсечката Несебър – Ахелой.

#Агенция "Пътна инфраструктура" #шум #автомобили #евродирективи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници