Германия ще изгуби минимум 77 млрд. евро след връщането на пограничния контрол

Германия ще изгуби минимум 77 млрд. евро след връщането на пограничния контрол
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според изследване проведено от компанията „Прогнос АГ“ връщането на граничния контрол в ЕС в дългосрочна перспектива ще предизвика снижаване на темповете на икономическото развитие в Европа. Загубите само за Германия ще бъдат между 77 и 235 милиарда евро до 2025 г., предаде ТАСС.

„Ако вътре в Европа отново бъдат спуснати бариерите, то и без това слабият икономически ръст на ЕС ще се окаже под още по-силен натиск“, подчерта председателя на фонда-поръчител „Бертелсман“ Арт де Геус.

Според него възвръщането на контрола ще доведе до ръст в цените, което ще окаже негативно влияние върху икономиката. Дори и при най-оптимистичния сценарий загубите за БВП на ЕС в близките десет години ще са около 470 милиарда евро. При песимистично развитие на събитията ЕС може да загуби 1.4 трилиона евро. 

Авторите на доклада сочат, че връщането на граничния контрол ще доведе до престоя на ГКПП, което ще доведе до увеличаване на разходите за компаниите. Освен това предприемачите ще трябва да увеличават запасите си от стоки по складовете, защото ще им е по-трудно да гарантират доставката им в срок. 

#Германия #контрол #бежанци #ЕС #граница #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници