Граждански организации искат прозрачен конкурс за нов шеф на Агенцията за бежанците

Граждански организации искат прозрачен конкурс за нов шеф на Агенцията за бежанците
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

В писмо до премиера, вътрешния министър, вицепремиера по европейските въпроси и ръководителя на представителството на Европейската комисия в България, група доброволци и представители на различни организации настояват за прозрачен конкурс за избор на следващия председател на Държавната агенция за бежанците. Разпространява се и петиция със същия призив.

Досегашния шеф на агенцията Никола Казаков беше отстранен след репортаж на Нова телевизия, показващй съмнения за корупция и схеми с осигуряването на храната за бежанските лагери под шапката на институцията. Казаков беше ръководител на агенцията при първия кабинет Борисов, беше отстранен по времето на Орешарски и беше възстановен отново на поста след връщането на Борисов на власт. До избора на нов човек на поста, за изпълняващ длъжността е посочен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров.

"Неговото повторно назначаване преди повече от година беше посрещнато с протестни писма. Поредицата от смени заради нередности и несправяне с изискванията за длъжността, създаде сериозно недоверие в политическите назначения в ДАБ", припомнят организациите. Под писмото са се подписали представител на Надзорния съвет на ДЕОС, на Център за правна помощ "Глас в България", Българския хелзинкски комитет и редица доброволци от Група за подкрепа на бежанци в Стара Загора, фондация "Ориент България" и Си Ви Ес - България.

В писмото се посочва, че по време на втория мандат на Казаков, България се е превърнала в транзитна страна за търсещите закрила - съвсем малка част от влизащите в страната са останали, защото не са били посрещнати с адекватни условия. По данни на агенцията за последните месеци центровете за настаняване са запълнени само на 10-15%, а за цялата 2015 г. около 75% от подадените молби за пребиваване са били прекратени, тъй като търсещите закрила са заминали за други страни в Западна Европа преди да приключи процедурата им.

"Тези резултати красноречиво говорят за провал на България в изпълняването на нейните ангажименти към Европейския съюз по отношение на предоставяне на адекватни материални и процедурни условия на търсещите закрила, и мерки за интеграция на получилите такава, така че да бъде избегната вторичната им миграция", посочват гражданите.

Апелираме за провеждането на прозрачен конкурс за избиране и назначаване на нов председател на агенцията, както и за провеждането на публична дискусия с кандидатите, заявяват накрая организираните. Според тях новият председател на ДАБ трябва да има професионални и личностни качества за мястото, а също и готовност за взаимодействие с гражданското общество и неправителствения сектор.

 

 

#Агенция за бежанците #Казаков #НПО #бежанска вълна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници