Полицейски сили ще спират мигрантите по Балканския маршрут

Полицейски сили ще спират мигрантите по Балканския маршрут
Източник: АP/ БТА
A A+ A++ A

Полицейски сили да бъдат разположени в граничните зони, за да забавят потока от мигранти по така наречения Балкански маршрут. За това се договориха днес Австрия и  страните от Западните Балкани, предаде ДПА.

Министри на вътрешните и на външните работи от 10 държави се срещнаха във Виена, за да обсъдят миграционната криза. те се договориха да разработят уеднаквени критерии за регистриране и депортиране на мигрантите. В срещата в австрийската столица участваха министри от Австрия, Албания, Хърватия, България, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Косово Македония, Сърбия и Словения. Нейната цел бе разработване на единна позиция по миграционната криза преди срещата на министрите на вътрешните работи на 28-те страни членки на ЕС утре в Брюксел.

Гърция изпрати протестна нота до Виена, в която се оплака, че министрите, събрали се на тази среща, не са се консултирали с нея. Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц обаче защити идеята за виенската среща с думите: "Не мисля, че липсват възможности за срещи в Европа. Липсва желание за намаляване на потока от мигранти".

Австрия въведе дневна квота за кандидатите за убежище и минаващите транзитно мигранти. Това породи въвеждането на ограничения спрямо мигрантите в страните по балканското трасе чак до гръцко-македонската граница. Европейската комисия разкритикува тези ограничения и ги определи като незаконни и като противоречащи на по-общия европейски подход.

Новата политика на Македония да отказва да приема афганистанци - една от най-големите миграционни групи - вече породи голямо струпване от гръцката страна на границата. Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович предупреди срещу изолирането на Гърция чрез бариери по границите.

"Без Гърция е невъзможно да намерим съвместно решение", каза той и постави под въпрос дневните мигрантски квоти на Австрия. Те са за 3200 транзитиращи на ден мигранти и за приема на 80 кандидати за убежище на ден. Стефанович подчерта, че проблемът не е в това дали тези квоти трябва да бъдат занижени или завишени, а в това, че страните по балканското трасе не знаят какво да направят с мигрантите, които са пропуснали напред и които после Словения и Австрия са им върнали обратно.

"Какво да правим с тези хора?", попита вътрешният министър на Сърбия.

Поредната голяма група мигранти пристигна днес на пристанището в Пирея, а хиляди мигранти са се струпали в гръцката столица и по пътищата, водещи на север към границата с Македония.

Около 1700 мигранти слязоха днес на Пирея от фериботи от егейските острови. Така за три дни тук дойдоха общо 9000 мигранти. Стотици мигранти прекараха нощта под открито небе на площад "Виктория" в центъра на Атина, а още хиляди се разположиха или поеха по магистралите от столицата към втория по големина град Солун.

В допълнение на тези миграционни неволи и на претъпканите с мигранти граници, Гърция все още се бори с икономически проблеми, които доведоха до трети международен спасителен план за затъналата в дългове страна.

Източник: БТА

#Виена #мигранти #балкански маршрут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници