Ердоган обвини Запада, Русия и Иран, че преследват собствени интереси в Сирия

Ердоган обвини Запада, Русия и Иран, че преследват собствени интереси в Сирия
БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада, Русия и Иран, че преследват собствени интереси в Сирия и че се бои, че договореното от Москва и Вашингтон едва ли ще постигне нещо друго, освен да затвърди позициите на президента Башар Асад.

В Турция, която е член на НАТО, расте разочарованието от международния отговор на продължавашия вече 5 години конфликт в Сирия. Анкара е гневна заради руските въздушни удари, които промениха баланса на силите в полза на Асад. Турция е недоволна и заради оказваната от САЩ подкрепа за кюрдските милиции в Сирия.

"Западът, САЩ, Русия, Иран, ЕС и ООН, директно или индиректно, одобриха убийството на близо половин милион души от режима на Асад и неговите поддръжници", каза още турският президент.

В понеделник САЩ и Русия обявиха споразумение за прекратяване на военните действия в Сирия. Бунтовници, подкрепяни от Турция и Саудитска Арабия обаче изразиха съмнения относно сделката, която изключва действия на сирийската армия и руските военновъздушни сили срещу терористични групировки като "Ислямска държава" и свързаната с "Ал Кайда" "Джебхат ал Нусра".

"Ако това примирие зависи от благоволението на Русия, ние се опасяваме, че пожарът, който изгаря хиляди невинни хора, никога няма да спре", заяви Ердоган.

В понеделник Върховният комитет за преговори, който включва различни паравоенни и политически опоненти на Асад, обяви, че подкрепя сделката, но само при условия, че предишни искания, като спиране на бомбардировките над цивилни, бъдат изпълнени.

 

#Реджеп Тайип Ердоган #Русия #Иран #Сирия #военен конфликт #бежанска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници