Главният прокурор на Гърция разпореди да се премахнат фермерските блокади

Главният прокурор на Гърция разпореди да се премахнат фермерските блокади
БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор на Гърция Ефтерпи Куцамани е разпоредил съдебните органи в страната да предприемат действия срещу протестиращите фермери, които от седмици блокират основни пътища и гранични пунктове, съобщи гръцкият сайт "Екатимерини".

Куцамани е посочила, че препятстването на свободното придвижване на хора и стоки е престъпление, наказуемо от закона. "Считам за моя отговорност да напомня за вашето задължение да се намесите с подкрепата на полицейските власти", пише тя в писмо до прокуратурите.

Главният прокурор издава разпореждането след повече от месец на протести и блокади от гръцките земеделци срещу данъчната и пенсионна реформа на премиера Алексис Ципрас.

Гръцкото издание отбелязва, че от действията на фермерите страда не само страната, но са засегнати международни превози. Припомня и че българският транспортен министър Ивайло Московски предупреди, че ако Атина не вземе мерки и блокадата на границата не бъде премахната, български превозвачи на свой ред ще спрат да допускат гръцки камиони, изнасящи земеделска продукция.

Днес Московски уточни, че през границата няма да бъдат допускани само камионите със селскостопанска продукция, а другите стоки, както и пътуващите туристи, ще преминават без проблем. По изчисления на българските власти загубите от гръцката блокада се равняват на около 10 млн. евро.

 

#Гърция #блокада на пътища #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници