София започна строежа на трето кръстовище на две нива

София започна строежа на трето кръстовище на две нива
Кръстовището на бул. "Акад. Иван Гешов" - ул. "св. Георги Софийски". Графика: Столична община
A A+ A++ A

Строежът на третото кръстовище на две нива в София - на бул. „Акад. Иван Гешов" и ул. „Св. Георги Софийски", започва в четвъртък, съобщи зам.-кметът по транспорта в Столична община Любомир Христов.

Изпълнител на обекта е „Балканстрой", а строежът ще струва 11,4 млн. лв., предаде „Медиапул".

Компанията е избрана още през 2009 г. Строителството на кръстовището започва три години по-късно, защото досега е бил изготвян проектът на стойност 388 000 лв.

„Срокът за изграждане на новото кръстовище на две нива е 310 дни. Обектът трябва да е готов до края на февруари 2013 г.," каза Любомир Христов.

По време на строителството ще има реорганизация на движението – първоначално преминаването през натовареното кръстовище само ще се стесни, а през лятото, когато трафикът в София намалее, то ще бъде затворено.

„За да не се ограничи придвижването на градския транспорт, линията на тролея ще бъде изместена и ще минава през зелените площи," обясни Любомир Христов.

Проектът предвижда централното платно на бул. „Акад. Иван Гешов", което в момента минава под бул. „Цар Борис", да продължи тунелно под ул. „Св. Георги Софийски" и да излезе на сегашното ниво при ул. „Урвич".

През май предстои пускането на първото ново кръстовище на две нива в София, което е на бул. „Андрей Сахаров" в жк. „Младост".

С пускането на мостовото съоръжение очакванията са да се облекчи трафикът по бул. „Александър Малинов".

Изпълнител на обекта е „Трейс", като договорът с компанията беше сключен през февруари 2009 г., но реалното строителство започна през август 2011 г. Стойността на обекта е 8,8 млн. лв.

Преди дни започна изграждането на кръстовището на две нива при бул. „Пейо Яворов" и „Драган Цанков" при Телевизионната кула. То се строи от „Главболгарстрой – Инфраструктурно строителство".

„Първите копки за други две кръстовища на две нива остават за 2013 г. Едното е на бул. „Пейо Яворов" и бул. „Стоян Михайловски" при семинарията, а другото на бул. „Акад. Иван Е. Гешов" и бул. „България"," каза още Любомир Христов.

По думите му в момента тече проектирането на тези две кръстовища. „Главболгарстрой – Инфраструктурно строителство" прави проекта при Семинарията, а „Балканстрой" - този на бул. „България" и бул. „Акад. Иван Гешов".

Зам.-кметът по транспорта допълни още, че в момента се прави „идеално синхронизиране" на три големи инфраструктурни проекта, свързани с кръстовището на бул. „България" и бул. „Акад.Иван Гешов".

Освен кръстовището на две нива, другите два проекта са реконструкцията на трамвайната линия 7, която трябва да стане през 2013 г., и станцията на метрото, която ще се строи през 2014 г.

„Финансирането на петте кръстовища на две нива е със заем от Европейската инвестиционна банка за 42 млн. евро и от общинския бюджет. Досега от средствата са усвоени около 10%," каза Любомир Христов.

Търговете за кръстовищата бяха разиграни още през 2008 г., а договорите - сключени в началото на 2009 г.

„Главболгарстрой - Инфраструктурно строителство" взе най-голямата част с договор за над 88,2 млн. лв. за кръстовищата при Телевизионната кула и Семинарията.

„Балканстрой" също взе две кръстовища по бул. „Акад.Иван Гешов", но за 38,7 млн. лв.

Най-малкият дял беше за „Трейс" - едно кръстовище за близо 9 млн. лв.

#Столична община #Любомир Христов #зам.-кмет по транспорта #кръстовище #кръстовище на две нива #„Главболгарстрой" #„Трейс"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници