Путин обяви, че примирието в Сирия вече влиза в сила

Путин обяви, че примирието в Сирия вече влиза в сила
БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва вече е получил информация за готовността на групировките да прекратят огъня в Сирия. "Както знаете, днес по обяд всички враждуващи страни в Сирия трябваше прекратят огъня, което следваше да е потвърдено и от нашите американски партньори. Такава информация вече идва към нас," каза руският лидер на среща с ръководството на ФСБ.

Близо 100 бунтовнически фракции са подписали споразумението за примирие в Сирия, съобщи Ройтерс, като цитира източник от преговорите в Женева. Съгласно споразумението срокът за отговор на опозиционните групи изтичаше днес.

На 22 февруари в съвместно заявление Русия и САЩ обявиха за прекратяване на военните действия в Сирия. Целта бе да даде тласък на уреждане на сирийския конфликт, както и създаване на условия за започване на решаването му с политически средства. "Ние разбираме и сме наясно, че ще бъде трудно и дори може да възникнат противоречия в процес на помирение, но друг начин за мирно уреждане не съществува", - каза Путин. Според него, "е необходимо да се създадат условия за по-бързо прекратяване на кръвопролитията и впоследствие развитие на вътрешнополитическия диалог с всички конструктивни политически сили."

Владимир Путин заяви също, че дейността на руските военни в Сирия не е предизвикала бежанската криза в Европа, която започна много преди операцията. "Не е нередно да се припомни, че т.нар бежанска криза се появи много преди началото на руската антитерористична операция в Сирия". Според него, "причината за тези бежански кризи е дестабилизирането на цели региони на света, най-вече в Близкия изток."

"Сега можем ясно да видим какво точно се случва с бежанците на границата с Македония, като там най-общо са бежанци от Афганистан. И тук какво общо имат действията на Русия в Сирия? Като цяло, това няма нищо общо с нашите действия", заявява Путин.

Източник: БГНЕС







 

#примирие в Сирия #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници