Полицията започва лов за кортежи и хора с частна охрана

Полицията започва лов за кортежи и хора с частна охрана
БГНЕС
A A+ A++ A

МВР е започнало акция в цялата страна с цел предотвратяване "на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, за ползване на демонстративна охрана и ескортиращи автомобили и по други показатели", съобщават от министерството.

Това се случва ден, след като главният секретар на МВР Георги Костов и главният прокурор Сотир Цацаров след съвместно съвещание обявиха началото на проверки на хората, които използват охрана, която не отговаря на закона и поискаха промяна в нормативната уредба. Повод за тези действия стана инцидент от средата на седмицата на Околовръстното шосе в София, при който трима частни охранители набиха мъж и жена от друга кола.

От съобщението на МВР за обявената като "масирана" акция, обаче става известно, че резултатите са свързани по-скоро с проверка на заведения и хора, които са били без документи.

Досега на територията на столицата са проверени 45 заведения и 321 души., от които 23-ма са с различни криминални регистрации. Установен е обявен за общодържавно издирване, в дискотека в Студентски град са открити двама непълнолетни. Служителите на реда са съставили 11 акта - основно по Закона за българските документи за самоличност, 2 - за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила. Съставени са и 6 фиша – 4 за неправилно паркиране, 2 – за неизползване на предпазни колани. 5 автомобила са репатрирани на наказателен паркинг.

По време на акцията в Пловдив служителите са инспектирали общо 15 заведения, 125 автомобила и 916 лица. Установени са два случая на посетители в нощните клубове, ползвали лична охрана, не са установени нарушениs. В обектите са засечени 5 непълнолетни без придружители. Констатирани са 16 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 15 акта, а с фишове са глобени 24 души - по ЗДвП и ЗБДС. Двама са били задържани за срок до 24 часа за притежание на наркотици, по случаите са образувани две досъдебни производства.

Полицаите в Бургас извършиха проверки в районите на изградените контролни пунктове по главните пътни артерии и в населените места, в нощни увеселителни заведения и дискотеки в областния град и курортните центрове. Съставени са общо 18 акта: 3 по ЗДвП – 2 за неправоспособност и 1 - за шофиране след употреба на алкохол, 15 - по ЗБДС. Образувано е бързо полицейско производство за притежаване на наркотично вещество –амфетамин, както и преписка – за открито количество канабис. За притежаване на хладно оръжие в увеселително заведение е съставен акт по наредба на общината.

Полицаите от ОДМВР-Варна провериха 24 обекта и 74 лица, като 7 от тях са известни на МВР. Задържани са 7 души за извършени различни криминални престъпления. При проверките са констатирани 2 нарушения, свързани с присъствието на непълнолетни в заведения, съставени са им актове и са предадени на родителите. Служителите на "Пътна полиция" са извършили проверка на 61 МПС, като са установени 38 нарушения на Закона за движение по пътищата; съставени са 10 акта и 17 фиша. Двама водачи са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол, като срещу единия е започнато бързо полицейско производство.

 

#полиция #проверки #частна охрана #кортеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници