Здравната каса избра по-скъпата оферта за пръстовия идентификатор, Москов допусна спиране на поръчката

Здравната каса избра по-скъпата оферта за пръстовия идентификатор, Москов допусна спиране на поръчката
Петър Москов БГНЕС
A A+ A++ A

Здравният министър Петър Москов се разграничи от резултата на обществената поръчка за въвеждане на пръстов идентификатор, с който пациентите предстои да влизат в болниците. Нещо повече, министърът прогнозира, че това може да стане поредната от серията спрени обществени поръчки през последните седмици.

Ако комисията в НЗОК не даде адекватен отговор защо търгът за пръстовия идентификатор е спечелен от фирмата, дала по-скъпата оферта, това ще бъде поредната обществена поръчка, която ще бъде спряна, заяви по бТВ Москов.

По-рано днес стана ясно, че офертата на спечелилата фирма - консорциумът “Стемо Гама Консулт", е на стойност от 398 000 лева без ДДС, а цената, предложена за четците, които предстои да идентифицират нашите пръсти, е 239 лв. за бройка, отново без Данък добавена стойност.

Втората фирма  “Контракс“ е предложила оферта с цена 88 000 лева без ДДС и 190 лв. за четец – или четири пъти по-евтина.

От здравната каса обясниха, че системата, която предлага спечелилата поръчката фирма, има по-добри технически параметри. От институцията са категорични, че по-скъпият софтуер е с по-висока степен на защита на личните данни, които ще се обработват. От друга страна, платформата давала възможност за надграждане, което значи, че след време към системата ще могат да се интегрират и друг тип електронни услуги.

Загубилата поръчката фирма може да обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията в 14-дневен срок.

Здравнит министър потвръди, че класирането е направено по методика, която е свързана не само с цената, но и със сигурността и достоверността на данните, които се събират. Но все пак даде да се разбере, че се разграничава от конкретното решение и ако комисията на НЗОК не даде убедително обяснение, може да инициира спирането на поръчката.

Има си комисия в касата, тя трябва да даде отговорите. Има методика, по която са класирани тези кандидати. Искрено се надявам, че Надзорният съвет и управителят на касата ще имат адекватни отговори на това, което вие питате. Ако няма достатъчно адекватен отговор от страна на комисията, аз си запазвам своето право през квотата на държавата в надзора, да интервенираме“, заяви Москов.

Искрено очаквам от комисията да обясни защо. И то трябва да бъде убедително и за вас, и за обществото“, каза Москов.

Москов коментира също защо министерството се е отказало от първоначалния проект за електронна здравна карта и се е насочило към системата с пръстовите отпечатъци. "Дали и кога може да бъде направена електронната здравна карта е въпрос, който отлага решението във времето. Дали ще бъде карта или нещо друго, това е решението. Въвеждането на електронна идентичност е внезапна смърт за всеки мошеник в здравната каса", заяви Москов.

 

 

#НЗОК #обществена поръчка #пръстов идентификатор #Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници