Унгария на протест срещу образователните промени на Орбан

Унгария на протест срещу образователните промени на Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Училищата в цяла Унгария са полупразни в понеделник, след като родителите са задържали децата си у дома в резултат на бунт срещу реформите на дясното правителството на Виктор Орбан.

Повече от 34,000 души са се записали в подкрепа на протеста организиран във Facebook страницата "Аз няма да ходя на училище", организиран от 36-годишната майка Кристина Пушкаш.

"Това е начин за привличане на вниманието към факта, че през последните години системата на образованието се влошава . Необходими са промени" заявява жената от южния град Сегед пред АФП.

Протестът идва две седмици, след като хиляди демонстрираха в Будапеща, призовавайки правителството да промени своите реформи. Виктор Орбан е отстъпил много правомощия на държавната агенция, която въвежда новата учебна програма. Учителите отдавна протестират срещу промените, които се провеждат без тяхното съгласие. Новите програми ги принуждават да отделят твърде много време за административни задачи. Стига и до парадокса да няма основни консумативи като химикалки и хартия.

"Майка ми преподава география за 10-годишните и новите учебници, които тя трябва да използва, са катастрофални: те са пълни с грешки и не съдържат почти никакви карти," споделя Анна Хувош, 18 годишна ученичка от Будапеща, в телефонно интервю за АФП.

Междувременно,няколко институции като музея на Микса Рот в Будапеща са се отказали от входните си такси и са организирали целодневни занимални за деца , които пропускат училище.

По-рано този месец началникът на премиерския кабинет Янош Лазар предупреди учителите да не използват децата за "изнудване" на правителството и ги призова да присъстват на преговорите, а не да протестират. Синдикатът на учителите обаче, заяви че организира нов протест на 15-ти март.


#Виктор Орбан #образование #Унгария #Янош Лазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници