ГЕРБ иска да закрие държавната инфраструктурна компания, която създаде през първия си мандат

ГЕРБ иска да закрие държавната инфраструктурна компания, която създаде през първия си мандат
Министерски съвет
A A+ A++ A

Създадената при предишното управление на ГЕРБ Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" ще бъде закрита, ако парламентът одобри това предложение на депутати от същата парламентарна група. Те са внесли предложение за промени в Закона за пътищата в деловодството на Народното събрание.

С измененията се предлага компанията да мине към Агенция "Пътна инфраструктура", която по принцип с това се занимава. Агенцията ще трябва да бъде и приемник като бенефициент по европейските програми.

Беше прието правата на собственост да се упражняват от министъра на регионалното развитие. Предложението за създаването на тази структура беше на Министерския съвет, като мотивът тогава беше, че това е бил поет ангажимент към председателя на Европейската комисия и към комисаря по регионалното развитие.

Посочва се и че такъв модел се е наложил в други европейски държави.

Вносителите на поправката се позовават на анализ на Световната банка от май миналата година, в който се казва, че съществуването на такава отделна структура не е оправдано на фона на множеството проекти, които се извършват от външни изпълнители, а в същото време годишната издръжка на ведомството е 1.4 млн. лв.

През юли 2011 г. създаването на компанията беше одобрено от Народното събрание. Тогава в Закона беше записано, че тя ще работи за ускореното изграждане на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море".

#депутати #ГЕРБ #европейски фондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници