Близките до турското правителство медии искат затвор за опозиционни журналисти

Близките до турското правителство медии искат затвор за опозиционни журналисти
БГНЕС
A A+ A++ A

Медиите, близки до правителството в Турция, подеха масирана кампания с искане за връщането в затвора на двамата журналисти от опозиционния в. “Джумхуриет“.

За 25 март е насрочено делото срещу главния редактор на „Джумхуриет“ Джан Дюндар и ръководителя на кореспондентското бюро в Анкара Ердем Гюл, пише в днешния си брой всекидневникът.

Журналистите бяха арестувани и преживяха зад решетките на затвора Силиври в Истанбул 92 дни, но с решение на Конституционния съд бяха пуснати на свобода с мотива, че са погазени човешките им права. Дюндар и Гюл са обвинени в шпионаж и опит за правителствен преврат след публикация, изобличаваща кабинета в оръжейни доставки за терористите в Сирия. Вестникът цитира заглавията от първите страници на медиите, безусловно подкрепящи кабинета, призоваващи за възможно най-тежки присъди за двамата журналисти.

Като подчертава, че датата на делото е на 25 март, в. „Стар“ поставя въпроса дали новите доказателства за шпионаж могат да анулират неправомерното решение на конституционните магистрати. „Конституционният съд неглижира наказателната и касационната инстанции, иззе функциите им излезе с пристрастно решение, но на делото това ще бъде изяснено. КС, който се изживява като супер-съд, ще бъде сринат с новите доказателства, а решението му ще бъде отменено“, прогнозира вестникът, като буквално цитира вчерашната реч на правосъдния министър Бекир Боздаг пред 300 съдии и прокурори, участници в конференция в Измир. Мишена за атаките на в. „Сабах“ е председателят на Конституционния съд Зюхтю Арслан, който персонално се противопоставил на правораздаването от предишните две инстанции.

Заглавието във в. „Акшам“ е „Престъпление срещу правосъдието“, а под него е публикувана онази част от словото на Боздаг пред магистратите, с която яростно критикува решението на Конституционния съд. „Подкрепата за терора не може да се нарича свобода на словото“ е заглавието на водещата статия във в.“Акит“.

 



#Гюл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите