Борисов към Туск: Да не падат предсрочно визите за Турция, ЕС да предвиди защитата на границите й с Гърция и България

Борисов към Туск: Да не падат предсрочно визите за Турция, ЕС да предвиди защитата на границите й с Гърция и България
БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което настоява ЕС да предвиди защитата на всички външни граници с Турция.

Писмото е свързано с преговорите с Анкара за съществено намаление на миграционния приток. По думите на премиера, подобна мярка би осигурила защитата на целия ЕС. Борисов отбелязва, че не всички външни граници на ЕС са граници и на Шенген. Той посочва, че всички държави на предна линия трябва да могат да разчитат на помощ от ЕС в управлението и опазването на външните граници, а не да бъдат оставяни да се справят сами.

Премиерът пише, че ЕС не би трябвало да се съсредоточава единствено в охраната на гръцко-турската морска граница, доколкото посоката на движение на мигрантите е непредвидима. Борисов настоява преговорите с Анкара да обхванат сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция.

България не би приела частично ангажиране на Турция с границата около гръцките острови, защото това би отворило нови пътища за мигрантите. Нашата страна настоява в бъдещото споразумение с Анкара да бъде записан ангажимент за опазването на границите на Турция с Гърция и България.

Според нашата страна въпросът за отпадането на визите за турските граждани не следва да бъде обвързван с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението между Турция и ЕС за реадмисия. България настоява също да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави, за да може да бъде действително изпълнена договорката за връщането на незаконните мигранти в Турция.

Постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев съобщи пред журналисти, че за утре е насрочено заседание на неговите колеги по преговорите с Турция. Той съобщи, че българската позиция по темата за ускоряването на преговорите с Анкара за членство в ЕС е да бъде спазван установеният до момента механизъм. Не сме против откриването на нови преговорни глави, по които Турция е изпълнила всички изискващи се критерии. Излизането извън този процес има опасност да компрометира както процеса по отношение на други държави, които тепърва ще преговарят, така и ЕС, отбеляза посланикът.

#Борисов #Туск #споразумение на ЕС с Турция #защита на границите #България #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници