Избори в три германски провинции ще определят политическата съдба на Ангела Меркел

Избори в три германски провинции ще определят политическата съдба на Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Три германски провинции Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт избират днес регионални парламенти. Вотът ще е от решаващо значение за партията на на канцлера Ангела Меркел. Според анализатори вотът за Християн-демократическия съюз (ХДС) на Меркел ще покаже до каква степен нейната политика, най-вече спрямо бежанците, е одобрявана сред населението.

Социологическите допитвания показват, че места и в трите провинции ще спечели един относително нов играч на политическата сцена в страната. Партията „Алтернатива за Германия“, известна със своите крайнодесни възгледи, показва добри резултати, като дава заявки за силно представяне и на предстоящите през 2017 г. национални парламентарни избори.

В Саксония-Анхалт и четирите социологически агенции предвиждат победа на ХДС като процентите за тези, които ще гласуват за партията на Меркел, варират от 29% до 32%. На вота през 2011 г. партията също завърши на първо място, но с 32,5%. И четирите агенции са единодушни и по отношение на това кои ще бъдат и останалите три партии с най-много гласове. В Саксония-Анхалт на второ място се нарежда крайнолявата партия „Ди Линке“, която се очаква да получи 20-21 процента. Това е спад от миналите избори, когато левите взеха 23,7%.

В Рейнланд-Пфалц социологическите агенции предвиждат оспорвана надпревара между християндемократите на канцлера и социалдемократите. Две от петте агенции (в тази провинция са взети и резултати от агенция GESS) дават преднина на ХДС, която получава между 37% и 35%. Другите три агенции обаче поставят на първо място СДП с между 33% и 36%.

В Баден-Вюртемберг най-силни резултати категорично отбелязва партията на “Зелените”, като четирите агенции й дават 32-33 процента. Това е значителен ръст спрямо резултатите от изборите през 2011 г., когато партията взе 24,2% от вота. Тогава тя успя да влезе в управляващата коалиция заедно със СПД, които получиха 23,1%. Въпреки сегашните силни резултати на “Зелените”, успехът на тяхната коалиция със СПД не е сигурен, тъй като социалдемократите се очаква да получат по-малко гласовете в сравнение с предишния вот. Според социолозите тази година те ще получат между 12,5% и 16%. Християн-демократите на Меркел се очаква да получат между 27% и 29 процента. Слабото представяне на СПД ги поставя в благоприятна позиция, като според агенциите биха могли да участват в коалиция със “Зелените” и така да влязат в управлението на провинцията. Въпреки това обаче резултатите им бележат драстичен спад от 2011 г., когато получиха 39 процента.


#Ангела Меркел #СПД #Баден-Вюртемберг #Рейнланд-Пфалц #Саксония-Анхалт #ХДС #Зелените

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници