Забраняват на болниците да искат доплащания и дарения от пациентите

Забраняват на болниците да искат доплащания и дарения от пациентите
БГНЕС
A A+ A++ A

Не се допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК. Забранява се на болниците да изискват от пациентите си и от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея.

Това предвижда проект на Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от Министерството на здравеопазването /МЗ/. Тя определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от НЗОК услуги.

Очаква се новата наредба да сложи край и на злоупотребите с отчитане на неизвършени медицински дейности и услуги, както и извършването на ненужни, но скъпо платени манипулации и операции. Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК, чрез електронна идентификация.

С наредбата за първи път се ограничава до 2 месеца срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите

Забранява се също така на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст, съобщиха от МЗ.

Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация.

Тези текстове ще бъдат разгледани утре на редовното заседание на МС и ако бъдат одобрени ще влязат в сила след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник.





 

#болници #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници