Сирия: Някои европейски държави бяха достатъчно мъдри да оставят посолствата си отворени. Вижте България, Чехия и Швеция - още са в Дамаск

Сирия: Някои европейски държави бяха достатъчно мъдри да оставят посолствата си отворени. Вижте България, Чехия и Швеция - още са в Дамаск
Башар Джафари / БГНЕС
A A+ A++ A


Прекратяването на сирийския конфликт е невъзможно при активното вмешателство на други страни, включително такива, които поддържат тероризма. Това заяви ръководителят на сирийската правителствена делегация на мирните преговори в Женева и постоянен представител на страната в ООН Башар Джафари, в интервю за телевизия „Евронюз”.
Същевременно Джафари изтъкна нуждата от готовност за дипломатическо сътрудничество от страна на европейските страни за по-бързо решаване на кризата. Той даде България като позитивен пример, заради работещото ни посолство в Дамаск.

„Днес имаме достатъчно свидетелства, които потвърждават, че терористите идват и се финансират от чужбина. Ние смятаме, че страните от Персийския залив носят вина за кръвопролитията в Сирия. За никого днес не е тайна, че Турция финансира „Ислямска държава” и съдейства за влизането на бойци в Сирия. За никого не е тайна, че Катар и Саудитска Арабия финансират „Фронтът Нусра”, изрази Джафари позицията на правителството на Башар Асад.

Мирните преговори за Сирия в Женева, под егидата на ООН, бяха подновени в понеделник, след като прекратяването на огъня между правителството и опозицията, започнало на 27 февруари, се оказа достатъчно трайно. Делегацията на Асад води задочни разговори с Върховния комитет по преговори, който включва голяма част от бунтовническите и политическите опозиционни групи и беше основан в Саудитска Арабия в края на миналата година. Двете страни комуникират чрез пратеника на ООН в Сирия Стафан Де Мистура, който е модератор на преговорите.

Най-проблемната тема на задочните дискусии остава съдбата на президента Башар Асад. Опозицията не е съгласна да участва в политически преход в Сирия, в който активна роля има Асад. Мистура също призова правителството да свика президентски избори до 18 месеца, но към момента в Дамаск нямат такива намерения. По думите на Джафари, сирийската опозиция не може да решава въпроси за благото на страната, тъй като мнението й се диктува от чужди правителства.

Джафари също изтъкна, че освен премахването на външната намеса в сирийските дела и отменянето на международните санкции върху режима на Асад, от голямо значение е възобновяването на дипломатическите отношения с европейските страни. По този въпрос, той даде положителен пример с България, която не затвори посолството си в Дамаск след началото на гражданската война в страната.

„Европа трябва да има посолства в Дамаск, за да може с очите си да наблюдава какво се случва, а не да използва само информация от опозиционни източници. Някой европейци отказаха да играят тази игра. Посланикът на Чехия все още е в Дамаск. Българското посолство още е в Дамаск, също и това на Швеция. Ние не слагаме всички европейци под общ знаменател. Някои от тях бяха достатъчно мъдри да оставят посолствата си отворени”, заяви Джафари, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

#сирийския конфликт #Башар Джафари #Башар Асад #„Ислямска държава”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници