Британският социален министър подаде оставка - не одобрява орязването на социалните помощи за хора с увреждания

Британският социален министър подаде оставка - не одобрява орязването на социалните помощи за хора с увреждания
Иън Дънкан Смит / БГНЕС
A A+ A++ A

Британският социален министър Иън Дънкан Смит подаде оставка заради планираните намаления на социални помощи за хора с увреждания, обявени тази седмица в бюджетните планове за годината, съобщи AFP. „Промените в помощите за хората в неравностойно положение и контекстът, в който те са предприети, са прекалено голям компромис”, заяви Смит в писмо до медиите.

Намаленията, оповестени от финансовия министър Джордж Озбърн, предизвикаха широко недоволство, включително от колеги на министрите в управляващата Консервативната партия. „Те са оправдани с продължаващия бюджетен дефицит, но не могат да бъдат защитени в рамките на бюджет, който е изгоден за по-платежоспособните данъкоплатци”, допълва Дънкън. Той е бивш лидер на Консервативната партия между 2001 и 2003 година и е сред шестте министри, които подкрепят излизането на Великобритания от ЕС.

Според Озбърн планираните промени ще намалят с 1,3 милиарда паунда (1,7 милиарда евро) годишно т.нар. Персонални независими плащания, които са насочени към трайно болните и хората със скъпоструващи увреждания.

Лейбъристката опозиция нарече предложенията „отвратителни”, а правителствен източник разкри, цитиран от АФП, разкри, че те най-вероятно ще отпаднат от бюджетния план. Премиерът Дейвид Камерън също потвърди, че конкретните промени ще бъдат допълнително обсъждани.

В по-широкият контекст, Камерън, който миналия месец постигна споразумение за реформи в ЕС, ако Великобритания остане в него, и финансовия министър Джордж Озбърн подкрепят оставането в Съюза, докато Дънкан Смит е сред противниците му. В края на юни на референдум гражданите на Острова ще решат дали той да остане част от Евросъюза.

#Иън Дънкан Смит #Бюджетен дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници